Поевтиняват такси на съобщителния регулатор

Намаляват се част от таксите, събирани от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за 2010 г. по Закона за електронните съобщения, съобщи правителствената информационна служба в сряда. Целта е повишаване на конкурентоспособността на електронните съобщителни услуги и прилагането на пазарно ориентирана ценова политика, съобразена с търсенето и предлагането на този вид услуги и ефективно управление на радиочестотния спектър, се посочва в съобщението.

Размерът на таксите за ползване на радиочестотен спектър е определен въз основа на няколко критерия. Сред тях са брой на регистрираните жители, които могат да бъдат обслужени от електронната съобщителна мрежа, териториалният обхват, предвиден в разрешението, мощността на изхода на предавателя, броят на използваните радиостанции и радиочестотни канали, броят на използваните електронни съобщителни мрежи, срокът на ползване на радиочестотния спектър.

Таксата за изпит за радиолюбител ще бъде намалена от 30 лева на 20 лева. Осем лева вместо 15 лева ще се плащат за издаване на разрешително за правоспособност на радиолюбител.

Преиздаването на документа ще струва 5 лева. В момента за този вид услуга се плащат 10 лева. От 150 лева на 80 лева се намалява таксата за разглеждане на заявление за издаване на разрешение.

Предвижда се и намаляване на таксите за осъществяване на електронни съобщения чрез мобилна наземна мрежа по стандарт GSM - R, предназначена за управлението на системите за контрол и безопасност на железопътното движение.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?