Поискани са с 1/4 по-високи цени на газа

Поискани са с 1/4 по-високи цени на газа

Природният газ да поскъпне с 25.46 на сто или с 84.59 лв. за 1000 куб. м до цена от 416.89 лв. без ДДС от януари 2008 г., поиска "Булгаргаз". Предложението е внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи в понеделник Димитър Гогов, изпълнителен директор на компанията. Регулаторът трябва да се произнесе за окончателната цена до края на месеца.

Заявената цена е по-ниска от прогнозната стойност, която от "Булгаргаз" бяха изчислили преди месец и която предвиждаше синьото гориво да се повиши с повече от 33 на сто. Заради сериозното поскъпване, от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) направиха свои изчисления, според които увеличението може да се редуцира до 16 на сто като се актуализират валутният курс и количествата, които ще се използват от газохранилището в Чирен.

"Не съм виждал оценката на МИЕ и не знам на каква основа е правена", каза Гогов по този въпрос, а главният изпълнителен директор на компанията-майка "Булгаргаз холдинг" Любомир Денчев уточни, че ведомството не се меси в оперативната дейност на дружеството. "МИЕ е изготвило мнение, което също е внесено в ДКЕВР и за което не са длъжни да ни уведомяват",  каза още Денчев. "Не е новина, че един служител се е престарал, друг не е координирал нещата, а трети е подвел зам.-министъра", допълни той по повод изявлението на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Галина Тошева от петък, че дружеството не е взело предвид актуалния курс на долара и обемите от Чирен.

"Прогнозната ни цена беше изчислена миналия месец при среден курс на долара за предходното тримесечие от 1.43938 лв., сега заявлението ни е изготвено при среден курс от 1.32913 лв. за последните 30 дни", каза Гогов. Той припомни, че в момента дружеството не продава по пределно определената му от регулатора цена, а за 332.30 лв. за 1000 куб. м, което е с 16.60 лв. по-евтино за сметка на дивидента за  държавата. Сегашното повишение спрямо одобрената от ДКЕВР стойност от 348.96 лв. е  19.47 на сто.

Дружеството намалило и позволената му от ДКЕВР надценка от 3 на сто върху цената на входа, която формирала печалба от 11.86 лв. за 1000 куб. м. Така през следващото тримесечие надценката ще е 0.5 на сто, което ще носи по 1.98 лв. за всеки 1000 куб. м., което било достатъчно за изпълнение на инвестиционната програма на дружеството. 

Денчев обясни също така, че количествата от Чирен, където има запаси, купувани на по-ниски цени, въобще не влизали в ценообразуването и газът от там ще бъде използван в максимална степен. В цената не влизат и разходите, които газовият холдинг плаща за наем на сгради след преструктурирането си, както и сумите, плащани на външни компании за анализи относно състоянието на газопреносната мрежа.

Според представените от "Булгаргаз" данни, цените на алтернативните  горива са скочили на световните борси с около 70 на сто и така суровината на входа на страна се повишила от 226 долара на 292 долара за 1000 куб. м от януари. Количествата идват по четири договора, единият от които е за обемите от находището "Галата", но догодина доставките от там приключвали. Местните количества съставляват между 5 и 10 на сто, обясни шефът на "Булгаргаз".

От прогнозираното 1.2 млрд. куб. м потребление в страната ни през първите три месеца на 2008 г. 220 млн. куб. м ще са от Чирен, а 354 млн. куб. м са по договора с "Газпром", където имаме намаляваща отстъпка заради транзитната такса до изравняването на цената с пазарните стойности през 2012 г.  Сега по този меморандум, който бе преподписан в края на миналата година, цената ставала 200 долара за 1000 куб.м, посочи Гогов. Той извади статистика, според която газът в Германия струва 439 евро, в Швеция – 404 евро, в Холандия – 322 евро, а във Франция – 260 евро за 1000 куб. м.

От газовата компания уточниха още, че поскъпването по руския газов договори върви в определения график и по-рано през годината това не се е усетило от потребителите, защото цените на петрола до лятото бяха на стабилни нива, но през последните месеци достигнаха рекордни нива, надхвърлили дори 99 долара за барел, макар и за кратко.

"Булгаргаз" има и прогнози за цените през цялата 2008 г. Според Гогов, ако няма драстични промени в петролната търговия, сега заявената цена може да се запази в сегашните граници с леки отклонения от 2 до 5 процента нагоре или надолу в цените.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?