Поканата за ДСБ в срещата на ЕНП била изтеглена “под натиск”

Поканата за ДСБ в срещата на ЕНП била изтеглена “под натиск”

Членове на ръководството на ДСБ са разговаряли с председателя на групата на Европейската народна партия и Европейските демократи (ЕНП-ЕД) в Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг в четвъртък и са обсъдили намеренията си за явяване на парламентарните избори. От ДСБ са представили и своя анализ на основните характеристики на двете десни коалиции - ОДС и Български народен съюз. Това заяви пред БТА Константин Димитров, член на ръководството на ДСБ.

По думите му, Пьотеринг е изразил съжаление, че очевидно под нечий натиск е била оттеглена поканата за участие на ДСБ в заседанието на бюрото на групата на ЕНП-ЕД в София. Той е подчертал ролята на Иван Костов, който като лидер на ДСБ и министър-председател, е направил много за популяризиране на ЕНП в България.

Представителите на ДСБ са изразили недоумение от "тази странна постъпка", която според тях представя не по най-добрия начин ЕНП пред българската общественост, съобщи Димитров.

Ако десните избиратели дадат високо доверие на ДСБ, партията ще направи необходимото, за да реализира дясно управление. Така Константин Димитров коментира позицията на Ханс-Герт Пьотеринг, че българските десни партии трябва да си сътрудничат, за да имат шанс да са силни след изборите. Групата на ЕНП-ЕД заседава в четвъртък и петък в София.

Несправедливо е да се обърнеш към тези, с които си бил години заедно, за да ги посочиш като виновни, коментира по-късно лидерът на ДСБ Иван Костов изказването на председателя на СДС Надежда Михайлова, че появата на ССД и ДСБ е станала за сметка на единодействието на десницата.

"Несправедливо е да се говори така след като в продължение на година и половина виждаш как се развива една криза, не реагираш, не правиш нищо, за да я овладееш, напротив всичките ти ходове я задълбочават, превръщат я в колапс, в катастрофа, накрая стигаш до спасителния пояс на хора, които са ти били врагове, които са те охулили, хващаш се за тях и накрая се обръщаш към тези, с които си бил толкова години заедно, за да ги посочиш като виновни."

 На среща със студенти от Нов български университет Иван Костов обяви конкурс за доброволци към предизборния щаб на ДСБ. Поканата е отправена към всички студенти, които изучават политически, социални и правни науки. Доброволците ще бъдат подбрани чрез конкурс-събеседване и ще бъдат включени в личните екипи на кандидатите за депутати и към регионалните и общински предизборни щабове на партията. След приключване на кампанията те ще получат сертификат за участието си в нея и национално знаме.

Споделяне

Още от България