Показно убийство на автокрадец в София помрачи евроотчета на МВР

Показно убийство на автокрадец в София помрачи евроотчета на МВР

Двадесет и осем годишният автокрадец Драгомир Илиев – Драшко бе прострелян посред бял ден в София, ден след като министърът на вътрешните работи отчете спад на публичните убийства и на престъпността въобще.

Убийството стана малко преди 15 ч. в понеделник на пресечката на улиците “Костенски водопад” и бул. “Тодор Каблешков” пред бензиностанция “Симона”.

Според предварителната информация Илиев е бил на улицата с приятелката си и разговарял с група познати, когато е прострелян от маскиран човек, който избягал с черно БМВ или Ауди. Марката на автомобила все още се уточнява, каза говорителят на СДВР Маргарита Спасова. Илиев е бил улучен в главата с два куршума и не след дълго е починал.

Убитият е криминално проявен. От известно време се славел като един от най-добрите в бранша, особено след като в затвора бе пъхнат “майсторът” в автокражбите Радослад Цукровски – Цуки. Според информирани източници, Илиев имал доста врагове. Той е работил за свързаните с бившата силова групировка СИК братя Маринови (Маргините), които в момента са подсъдими за подготовка на убийства. 

Илиев е оцелял при опит за атентат през 2002 г., когато самоделна бомба избухнала в жилището му в кв. “Витоша”, но той не бил у дома.

Срещу него има две висящи дела, едно дознание и още две следствени дела, всичките за кражби на луксозни автомобили в София.

Убийството става ден след като министърът на вътрешните работи Румен Петков отчете, че за първата година от неговото министерстване умишлените убийства в България са намалели с 36% спрямо същия период на миналата година. В края на миналата седмица, преди последната партньорска проверка на евроексперти, министърът заяви, че за първите шест месеца на тази година са станали само три публични убийства, като едното е разкрито. 

Според Петков за отчетения период се е запазила и високата разкриваемост на престъпленията – 57%.

За първи път от 15 години насам били постигнати видими резултати по неутрализирането на дейността на ключови фигури от престъпния свят, каза още министър Петков.

Козметични” мерки за справяне с престъпността и корупцията

Междувременно базираният в Лондон сайт kafene.net съобщи, евроекспертите са оценили като козметични мерките, които българските власти вземат в борбата с престъпността и корупцията.

В края на партньорската проверка, въз основа на която ще бъде изработен докладът за готовността на България за членство на ЕС, европейски наблюдатели за България са изразили недоволство от безпомощността или нежеланието на властите да се справят с организираната престъпност и корупцията. Според тях започналите разследвания срещу корумпирани лица стигат само до средното равнище като очевидно целта е те да послужат като изкупителни жертви, за да се защитят най-високите етажи на властта. За това говори и засекретяването на делата, както стана в случая с взривения във Варна търговец на зърно от криминално известна група.

Според евроекспертите съществува страх от изтичане на информация за връзките между организираната престъпност и представители на властта, които стигат по-нависоко. Според тях обаче обвинените лица, както е в случая с директора на “Топлофикация-София” Валентин Димитров, не биха могли да злоупотребяват с големи суми пари без протекция от горе, пише kafene.net.

Споделяне

Още по темата

Още от България