Покривът на "Нотр Дам" е легендарен шедьовър

Само подготовката на гредите е отнела повече от половин век

снимка БГНЕС

Изпепеленият покрив на катедралата "Нотр Дам" в Париж – някога легендарен, изумявал хората от Средновековието. Но и днес той се смята за шедьовър сред дърводелците, се казва в материал по темата на АФП, цитиран от БГНЕС. Покривът вероятно е един от най-големите шедьоври на френските дърводелци.

За един художник той би бил нещо като "Мона Лиза", казва Томас Буечи от "Charpente Concept Group" пред АФП. Рамката на покрива, известна като "Гората", е митична легенда по няколко причини. Тя е толкова сложна, че е поразявала средновековните майстори.
 
Цели 50 години са били необходими, за да се подготви дървото. Майсторите започнали да секат през 1200 г. След това оставяли дървото за година с върха на север, за да го уравновесят с енергията на Земята. Кората била премахната и трупите са потопени в блато за 25 години, за да се консервират и предпазят от плесен и буболечки.

Около 1225 г., дървеният материал е бил изваден от водата и е нарязан във формата на греди, които са оставени да се сушат за още 25 години. Като се има предвид това, повече от хората, които са секли дърветата, никога не са видели покрива на "Нотр Дам".

Френската революция оставя катедралата в тежко състояние. В средата на 19-ти век е взето решение да се възстанови купола – стрела.
 
Заедно с архитекта Южени Виолет ле-Дюк, има още една ключова фигура, която е забравена – Хенри Джордж – майстор-дърводелец. Той бил специалист по "оперативна геометрия" и го наричали "детето гений".
 
До момента не е ясно доколко е пострадал камъкът. Фактът, че катедралата все още стои, е истинско чудо.

"Покривът или ще бъде възстановен и ще изглежда както преди, или ще бъде нещо съвсем различно. Възстановяването на този шедьовър ще изисква голям брой професионалисти от сектора на дървообработването. Мисля, че ще има масирана мобилизация. Не би трябвало да направят както с Шартрската катедрала, чийто покрив е изгорял през 19-ти век и е бил заменен с метална конструкция", посочва още Томас Буечи.

Във Франция има доста дървета дъб, така че материалът не би бил проблем. Могат да използват стари дървета и да оставят повече време на младите да пораснат.
 
В гората Тронсе в Централна Франция има дъбове на няколкостотин години. Няма да могат обаче никога да подготвят дървото така, както са го направили през 1200 г., но днешната технология ще позволи работата на дърводелците да напредва бързо. Ако сега започне добиването на гредите, до 5 години конструкцията на покрива ще бъде възстановена.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят