Поли Генова класира България четвърта на “Евровизия“

Поли Генова класира България четвърта на “Евровизия“

Певицата Поли Генова записа най-доброто представяне на България в песенния конкурс "Евровизия", успявайки да спечели четвъртото място. Българката се нареди с песента си If Love was Crime веднага след челната тройка - Украйна, Австралия и Русия.

България участва в "Евровизия" от 2005 г. Най-големият успех досега бе през 2007 г. с песента "Вода" на Елица и Стунджи. Тогава те се класираха пети.

Сега най-много точки за Поли Генова - по 10, бяха дадени от журито във Франция, Ирландия, Малта, Словения и Македония. По 8 точки дойдоха от Норвегия, Азербайджан и Австралия. 7 точки - от Израел.

Нито един глас не дойде за Генова от Швеция, Унгария, Италия, Естония, Гърция, Хърватия, Русия, Германия, Холандия, Кипър, Молдова, Испания, Грузия, Чехия, Сан Марино, Исландия, Австрия.

Тази година правилата на съобщаване на резултатите бяха променени. Съобщено беше гласуването на всяко национално жури, като към него беше прибавен резултатът от телевота.
При вота на журито България беше 7-а, а при телевота - 5-а.

23 национални журита, от общо 42, дадоха точки на България.

По реда на съобщаването им, точки на България дадоха журитата от:
Азербайджан, 8т.
Ирландия, 10т.
Босна и Херцеговина - 3т.
Малта, 10т.
Швейцария, 1т.
Дания, 6т.
Франция, 10т.
Армения, 7т.
Латвия, 1т.
Израел, 7т.
Беларус, 1т.
Норвегия, 8т.
Австралия, 8т.
Белгия, 6т.
Великобритания, 5т.
Литва, 2т.
Сърбия, 4т.
Македония, 10т.
Албания, 4т.
Украйна, 1т.
Полша, 3т.
Словения, 10т.
Черна гора, 2т.

Според жури-вота класирането изглеждаше така:
1. Австралия
2. Украйна
3. Франция
4. Малта
5. Русия
6. Белгия
7. България

Разликата с крайното класиране беше направена от телевота на зрителите на "Евровизия", които разместиха фаворитите.

Според неофициална информация бюджетът на фаворита на букмейкърите Русия за "Евровизия" през тази година е бил 1 000 000 евро. За сравнение този, с който е разполагала Поли Генова, е бил 30 000 евро.

“Благодаря Ви, българи! Благодаря Ви, където и да сте били! Вие бяхте заедно! Продължавайте да бъде така сплотени! Такива хубави моменти на сближават”, каза веднага след финала на “Евровизия 2016″ Поли Генова.

"Франс прес" определя представянето ѝ във финалната вечер като един от зрелищните моменти на конкурса.

"Българката напълни очите на зрителите със светлинно шоу, което съпътстваше нейното изпълнение на песента "Ако любовта беше престъпление", пише агенцията, цитирана от БТА.

Сред силните моменти беше и изявата на австралийката от корейски произход Дами Им, която показа, че на "Евровизия" намират място и големите и мощни гласове. Руснакът Сергей Лазарев пък представи комплексен номер с качване по стена.

Победителката - украинката Джамала, даде възможност да се чуе един от малко познатите езици, този на татарите от Крим, който е в списъка на сериозно застрашените езици, съставен от ЮНЕСКО.

Сред силните моменти беше и грузинското изпълнение на Ника Кочаров и бандата "Янг Джорджиън лолитас", които поднесоха автентичен рок.

Общо 26 държави се състезаваха на финала в събота вечерта, проведен в Стокхолм. Първи място на финала си извоюваха Малта, Армения, Азербайджан, Русия, Холандия, Унгария, Хърватия, Австрия, Чехия и Кипър. Заедно с Поли във втория полуфинал за участие в голямата финална битка се пребориха и представителите на Латвия, Грузия, Австралия, Украйна, Сърбия, Полша, Израел, Литва и Белгия. Освен тях 6 държави автоматично получиха право за участие – Великобритания, Франция, Испания, Германия, Италия и страната-домакин Швеция.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?