Политическата криза в Румъния се разраства

Политическата криза в Румъния се разраства

Правителството на премиера Калин Търичану е изправено пред вот на недоверие в румънския парламент, съобщиха световните информационни агенции. Предложението бе направено от опозиционната Социалдемократическа партия, която обвини кабинета в неефективност.

Две други опозиционни партии обещаха своята подкрепа при гласуването. Това покачи вероятността правителството да падне след месеци на жестоки политически скандали.

Центристката партия на Търичану спечели на изборите 20 процента от местата в парламента. Правителството бе сглобено от коалицията на неговата Либерална партия и формацията на унгарското малцинство. Те вече отрекоха обвиненията към кабинета.

За да успее вотът на недоверие, са нужни 235 гласа от 469-местния парламент. Ако това се случи, президентът Траян Бъсеску ще трябва да посочи името на новия премиер, който от своя страна ще има 10 дни, за да формира кабинет.

Румънският държавен глава не веднъж е изказвал предпочитанията си към формиране на коалиционен кабинет, воден от неговата опозиционна Демократическа партия.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?