Политическата нестабилност е заплаха №1, според Станишев

Политическата нестабилност е заплаха №1, според Станишев
Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев предупреди за заплаха от политическа нестабилност, която би попречила на управлението да отговори на негативното влияние на икономическата криза, както и на извънредни ситуации като газовата криза.

На съвместното заседание на ИБ на БСП, ПГ на Коалиция за България, евродепутати, министри и зам.-министри от левицата в неделя, Станишев призова за подобряване на коалиционното взаимодействие, за да може в оставащите месеци на управленския мандат да се гарантира стабилността на държавата.

Основната ни политическа задача е свързана с подготовката и успеха ни на изборите за Европейски парламент и Народно събрание, каза председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найдеов. По думите му в икономически план годината ще е трудна заради кризата, а в политически – заради опозицията. Обществената атмосфера пък ще бъде подклаждана от протести.

"Негативна", "арогантна" и "нахална" опозиция

Станишев изтъкна, че в последните години не е имало "толкова негативна и арогантна опозиция", която има "нахалството да заявява претенции за предсрочни избори", без да е готова с антикризисна програма.

"Опозицията използва всички политически прийоми и други похвати извън традиционното политическо поле, за да се дестабилизира ситуацията в страната. Това е така, не защото има друга алтернатива - социална или икономическа. Те дори си признават, че не могат да представят антикризисния план по-рано от януари – февруари. Но наред с това имат нахалството да искат предсрочни избори сега", заяви Станишев.

В същото време той каза, че според много социологически изследвания доверието към партия ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов пада.

Станишев посочи, че основният мотив на опозицията е "властта и стремежът да дойдат на власт на всяка цена“.

Според него опозицията се чувства несигурна и това провокира тези агресивни действия.

Кризата ще се почувства все по-осезаемо

Премиерът определи 2009-та като година на финансова криза и на предстоящи избори и заяви, че през следващите месеци България ще почуства тази криза все по-осезаемо.

Според него така критикуваният фискален резерв в момента се явява основна котва за финансовата сигурност на страната.

Станишев информира, че всички министерства са представили своите подробни инвестиционни планове за тази година, но в много разнороден вид. Затова те сега се синхронизират в табличен вид, проект по проект и от следващата седмица започва преглед на тези планове, за да има ясна представа за проектната готовност във всяко едно министерство или агенция, териториалната ориентация на един или друг проект, готовността за неговото стартиране и реализация, поясни Станишев.

По думите му това е синхронизирано с общата политика на ЕС в тази област.

Заложените в бюджета капиталови разходи на държавата от 5. 6 млрд- лв. са много сериозен ресурс за противодействие на негативните икономически процеси в света и в Европа, смята Станишев.

Той смята, че правителството е успяло да предпази хората в последните месеци от негативно въздействие от финансовата криза на пазара на труда. Въпреки спрените и отнети пари от ЕС, премиерът отчете, че България има видим напредък в последните 6-7 месеца в усвояването на европейските средства, както и в областта правосъдие и вътрешни работи.

  С нашите инициативи трябва да гарантираме, че в следващия мандат, независимо от това кой управлява, реформите в правосъдието и вътрешните работи няма да спрат, добави той.

Станишев предупреди, че ако ГЕРБ спечели изборите, има има риск за завръщане към други времена, използване на авторитарни методи на управление, натиск върху политически опоненти и върху бизнеса с ясни политически и икономически цели.

Електоратът в апатия

Социологът от ББСС "Галъп" Живко Георгиев информира пленума на БСП, че икономическата криза може да доведе до два ефекта - да активизира протестен вот за промяна срещу статуквото, но може да отключи и апатия.

Пред журналисти той даде пример, че в САЩ е имало бум на протестния вот и свръхвисока избирателна активност, докато в Румъния - апатия, въпреки че е бил въведен мажоритарният елемент в изборите.

За да се активизира протестният вот, не е достатъчно да има недоволство, трябва да има надежда и тя да се асоциира с някоя от политическите сили, каза социологът.

Според данните, представени от Георгиев, засега нещата клонят към апатия, още повече, че не се наблюдава рязък прираст на доверие към някоя политическа сила.

На въпрос какво очакват да се случи след изборите това лято, 8 процента от анкетираните заявяват, че нещо радикално може да се промени в положителна посока, а 37 на сто смятат, че нещо може позитивно да се промени, но то няма да ги засегне. Според 31 на сто от анкетираните нищо няма да се промени, а според 10 на сто ситуацията ще се влоши.

Проучването показва, че има тотален дефицит на надежда, обобщи Живко Георгиев.

Ако изборите за европейски и за национален парламент се проведат на различни дати, ще бъдем свидетели на много по-малки възможности за купуване на гласове, смята социологът.

Към момента НДСВ и опозицията настояват за сливане на двата вида избори в един ден, а БСП е против.

Споделяне

Още от България