Политическите партии биха отбой за оставки в МВР

Депутатите от всички политически сили биха отбой за оставки в МВР, независимо че ръководството на министерството не представи никакви убедителни мерки за справяне с престъпността.

След вчерашното изявление на вътрешния министър Георги Петканов, че МВР ще пребори контрабандистите с видеокамери по границата, днес той получи подкрепа от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред за данъчни ревизии на сенчестите босове.

Независимо че представители на дясната и лявата опозиция разкритикуваха безсилието и липсата на визия в ръководството на МВР как да се справи с проблемите, на финала всички дадоха рамо на вътрешния министър Георги Петканов, главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и шефовете на НСБОП и НС "полиция" Румен Миланов и Васил Василев.

Всички политически сили изявихме желание да подкрепим МВР в усилията в борбата срещу престъпността, обяви шефът на комисията Владимир Дончев в присъствието на СДС депутата Йордан Соколов.

Думата "оставка", която според участници в петчасовото заседание вътре се споменавала постоянно, не бе изречена пред журналисти.

Според обявената "нова данъчна" мярка за борба с организираната престъпност, ревизорите ще влязат във фирмите на Иван Тодоров - Доктора, Константин Димитров - Самоковеца, както и в фирмите на босовете на двете бивши силови групировки СИК и ВИС и варненската ТИМ.

По думите на депутата от ОДС Йордан Соколов от доклада на министър Петканов станало ясно, "че се извършват данъчни ревизии на редица представители на организираната престъпност", но босовете били пропуснати. Предмет на такива проверка били лица на по-ниско ниво в групировките.

Тези, които не са включени в ревизиите, ще ги включим, обеща охотно шефът на НСБОП Румен Миланов.

По думите на Владимир Дончев депутатите се обединили и около становището, че разговорът за борбата с престъпността трябва да продължи и с участието на представителите на съдебната власт.

Той определи като задълбочена дискусията, чийто основен фокус били законодателните приоритети и усилията на МВР в борбата срещу престъпността.

Депутатът от ОДС Иво Цанев и колежката му от БСП Татяна Дончева обаче разкритикуваха пред Дарик радио МВР шефовете и представените от тях отчети и мерки.

Според Цанев ясно проличал разнобоя между професионалното и политическото ръководство в МВР. Бойко Борисов предлагал да се правят промени в закона, а министърът му се карал, че такива текстове съществуват, поясни друг член на комисията за Mediapool. Цанев заяви, че ръководството на вътрешното министерство не е било подготвено за заседанието и се е опитало да се отчете с позитивен доклад и с предложения за законодателни промени, вече внесени в парламента.

Татяна Дончева от БСП призна, че ѝ е било тягостно да слуша опитите чрез статистически данни в един повърхностен доклад да се докаже, че е свършена работа. Това показва неразбиране от страна на ръководството на МВР, че има обществено напрежение и то трябва да бъде разсеяно, каза тя.

Дончева подчерта, че министърът и професионалното ръководство отделили твърде малко време на възможностите за ефикасно противодействие на организираната престъпност, което изисква повече усилия от страна на мозъчния тръст на МВР, на аналитичното звено.

Като основна слабост тя изтъкна оперативната работа на вътрешното министерство. "Не може на 14-та година от демокрацията ние да се извиняваме, че някога всички агенти били наречени доносници и минали под общия знаменател на Държавна сигурност и затова не можели да работят", заяви Дончева.

Според нея ефект в борбата срещу организираната престъпност може да се постигне, когато се пресекат възможностите групировките да използват самото МВР чрез висши негови служители за престъпната си дейност, както и когато вътрешното ведомство започне да разкрива корупция сред съдебната система, политическия елит, висшата държавна администрация.

Дончева упрекна още вътрешния министър и правителството Сакскобургготски, че не провеждат политика чрез бюджета на МВР, 80% от който отивали за заплати. Тя изтъкна парадокса, че ръководството на МВР не знаело имат ли отделни бюджети специалните служби и за какво са им необходими тези средства.

Независимо че подкрепи ревизиите на сенчестите босове, Йордан Соколов все пак се разграничи от представената като единодушна подкрепа за ръководството на МВР. Според него отношението към зачестилите напоследък престъпни прояви, "включително и от страна на премиера, който заяви, че помежду си се избиват бандити, но това не засяга обикновените хора, говори не само за подценяване на проблема, но и за липса на политическа воля от страна на правителството и управляващото мнозинство да вземе адекватните мерки срещу организирана престъпност".

Вътрешният министър Георги Петканов излезе доволен от разговора в комисията. Депутатите били разбрали проблемите и след това изслушване противодействието срещу престъпността щяло да стане "изключително ефективно", каза той.

Главният секретар на МВР Бойко Борисов не взе думата на импровизирания брифинг след края на заседанието. На въпрос дали ще си подаде оставката, ген. Борисов лаконично отговори, че ще го стори, ако министърът му я поиска.

Споделяне

Още от България