Според френския президент:

Политиката на строги икономии заплашва валутния съюз

Франсоа Оланд по време на интервюто по ТФ 2

Политиката на строги икономии в страните от еврозоната крие риск да доведе до разпадане на валутния съюз. Това предупреждение отправи френският президент Франсоа Оланд.

"Мой дълг днес е да кажа на европейските ръководители, че безкрайното продължаване на политиката на строги икономии крие риск да доведе не до намаляване на дефицита, а до формиране на непопулярни правителства, които в определен момент ще се превърнат в лесна жертва на популисти", каза Оланд в интервю за обществената телевизия Франс 2 и приведе като примери Италия и Гърция.

В интервюто си той обяви промяна в отхвърления от Конституционния съд на страната негов план, който предвиждаше 75-процентова данъчна ставка за доходи от над 1 милион евро. Новата идея на Оланд е "супер данъкът" да бъде плащан от компаниите, които дават заплатите над един милион евро годишно. Според него прехвърлянето на данъка върху компаниите би било начин, чрез който най-заможните французи да бъдат накарани да помогнат за преодоляване на кризата.

"Придържам се към своето обещание", каза Оланд по време  на едночасовото интервю, насочено да убеди френския народ, че той прави всичко възможно, за да изправи икономиката отново на крака.

Предложеният данък все пак трябва да получи одобрение от парламента, посочва АП.

Френският лидер обеща, че въпреки усилията, които полага да намали бюджетния дефицит в обстановка на икономическа стагнация, на домакинствата през тази и следващата година няма да бъдат налагани нови данъци и няма да има данъчни увеличения за тях.

В интервюто Оланд засегна и външнополитически въпроси, сред които темата за Сирия. По думите на президента ситуацията в Сирия все още е прекалено несигурна, за да бъде доставяно оръжие на бунтовниците - идея, която Франция подкрепя в дългосрочен план.

Франция няма да доставя оръжия в Сирия, докато не стане "сигурно, че те ще бъдат използвани от членовете на легитимната опозиция". "В момента нямаме такава гаранция", заяви Оланд.

Споделяне

Още от Европа