Реакциите

Политици настояха Борисов да се откаже от имунитета и не се усъмниха в записите

Меглена Кунева: Тази Чернобилска радиация ще я дишаме и поглъщаме десетилетия наред

Лютви Местан и Сергей Станишев

Възмущения, напомняне на миналото и настояване Бойко Борисов да се откаже от имунитета си на кандидат-депутат заради престъпления срещу правосъдието изпълниха политическите коментари след поредния скандал със СРС, избухнал в петък.

Докато от БСП изразиха възмущение и призоваваха прокуратурата да работи, подкрепяйки я в "твърдите действия", а ДПС излезе с извода, че "досега държавата се е управлявала по този начин", от Движение България на гражданите поискаха имунитета на Борисов.

"Призоваваме Бойко Борисов да се откаже от имунитета на кандидат за народен представител", заяви Йонко Грозев, секретар на Движение България на гражданите. Позицията на партията е, че в публично разпространения запис на разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов има достатъчно доказателства за извършено престъпление срещу правосъдието.

С този разговор пада маската от лицето на ГЕРБ и от лицето на Бойко Борисов, който се опитваше да ни убеди, че миналото му от началото на 90-те години е забравено. ГЕРБ управлява държавата по мафиотски без никакво отношение към институции, закони. Всичко е на принципа на мафията `Ти на мен, аз на теб", коментира още Грозев.

Йонко Грозев напомни, че Бойко Борисов не е отрекъл автентичността на тези разговори, неговото обяснение за тях е да се представи като жертва на подслушване, но по никакъв начин не оспорва съдържанието на разговорите. Самият факт на провеждането на срещата между Борисов, Найденов, Кокинов и предметът на разговора свидетелства за пълен разпад на държавността, смята секретарят на партията.


Лидерът на партията Меглена Кунева напомни, че политиката не е мафиотска уговорка. Много е удобно да се говори кой е поръчал подслушването, вместо да се запитат участниците в разговорите дали наистина са казали това, което беше разпространено, коментира тя и добави: "Първият отговор, който ни дължат, е вярно ли е казаното".

"Тези, които говорят по начина, по който го чухме, ще се избият един друг", прогнозира тя. "Това е радиацията. Днес е годишнината от Чернобил. Оттук нататък радиацията ще я дишаме и ще я поглъщаме десетилетия наред", коментира Кунева.

Станишев: От записите е ясно, че Борисов и Цветанов контролират държавата

"Няма как човек да не е шокиран от съдържанието на тези записи. Първото, което прокуратурата трябва да направи, е спешна проверка на самите файлове и на тяхното съдържание", заяви от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Ако се окаже, че са автентични, става ясно, че независимо, че Борисов и Цветанов не са на власт, те реално контролират държавата. При тях идват прокурори на оперативки. Става ясно, че по същество контролът на ГЕРБ върху държавата е запазен. Това е най-малкият проблем, тъй като от записите става очевидно, че подателят на тези сигнали е един от тези, които извършват тази незаконна дейност на СДОТО. Работата продължава и се изпълняват нарежданията на началниците. Очевидно става дума за 15 април, 8.30 ч., денят, в който прокуратурата изнесе информация за проверката по първия сигнал за незаконното подслушване", каза Станишев.

Според него е скандално, че въпреки, че съдебната власт трябва да е независима, се предоставя информацията на бившия премиер, за да може той да вземе мерки и политическа реакция.

"И това е по-малкия проблем. От разговора става дума, че по същество върви дискусия как да бъде възпрепятствано правосъдието, а това е тежко криминално престъпление", подчерта лидерът на БСП.

"Тук не става дума за Цветанов, за него всичко е ясно. Става дума за Борисов, който почти 4 г. беше премиер. Видимо е, че това е манталитетът и начинът на управление на българската държава в толкова продължителен период, който унищожава държавността. Можем ли да говорим за европейска държава при този начин на управление, когато премиерът командва прокурорите и взема решение по същество какви решения да огласи прокуратурата, до какви заключения да стигне", попита лидерът на БСП.

"Тук трябват решителни действия за пречистване - прокуратурата трябва да върне усещането за държавност, за работещи институции и за правов ред", продължи той.

"Национална отговорност е на прокуратурата да си свърши работата. Заради сигнала, адресиран до мен, прокуратурата показа последователност, напомни Станишев. "Задавам въпросите - къде е президентът, къде е служебното правителство, къде е ВСС, кой управлява съдебната система, осъзнавате ли последствията за държавността и за европейското ни бъдеще", запита отново Станишев.

ДПС: Изправени сме пред разлагане на държавността

В този тон бе и коментарът на лидера на ДПС Лютви Местан, който обясни, че записът показва начина на управление на държавата в последните години.

"Няма никакво значение дали този разговор може да послужи като годно доказателство пред българския съд, предвид вероятността разговорът да не е записан по реда на Закона за СРС. Много по-важно е дали този разговор наистина се е състоял. Няма съмнение, че такъв разговор се е състоял и това, което четем по сайтовете днес, отразява едно към едно проведения разговор", смята Местан, според когото прочетеното е много слабо да бъде определено като "цинизъм и простотия".

"Разговорът разкрива истинската същност на властовата система на ГЕРБ. Става ясно, че сме управлявани от подземие, облечено в публична власт. Става ясно, че ни управляват хора, които не просто ерозират държавността. Ерозия е слаба дума. Слабо е да се каже, че сме изправени пред разпад на държавността. Най-точната дума е разложение. Изправени сме пред разлагане на държавността" , коментира председателят на ДПС.

"Не заради нецензурните думи са укорими Бойко Борисов и Николай Кокинов. Не става въпрос за проблем с културата на участниците в странния разговор. Става въпрос за това, че в България, страна член на ЕС, с конституция, която постановява разделението на властите и независимостта на съдебната власт, към която се числи и прокуратурата, от изпълнителната власт, е възможно високопоставен прокурор да съгласува действията на независимата съдебна власт с министър-председателя на България. От разговора е видно, че подобно привикване на прокурори, а може би и на други представители на съдебната власт се е случвало перманентно през 4-те години управление на ГЕРБ", заяви Местан.

След тези разкрития ГЕРБ са в тежка политическа изолация, каза още Лютви Местан и допълни, че какъвто и да е резултатът от изборите, те вече са в тежка изолация, която скоро ще стане международна, убеден, че в това число и ЕНП ще се разграничи от своята българска посестрима.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?