Полицай удря жена: Видеото, което разгневи Русия

Полицай удря жена: Видеото, което разгневи Русия

Клип, на който руски полицай удря млада жена в корема, предизвика гняв сред много руснаци, които смятат, че властите са използвали прекомерна сила, за да разпръснат продължаващите от седмици политически демонстрации в Москва, предаде Ройтерс.

Видеото, заснето в събота и качено в интернет от известни личности в Русия, събра милиони гледания. На него двама полицаи с шлемове, каквито носят частите за борба с безредици, влачат жената, Дария Сосновска, към полицейски автобус.

Двайсет и шест годишната жена обаче се опитва да се отскубне и прави опит да спъне един от полицаите, който реагира, като я удря в корема. След това единият от репортерите, който снима, подигравателно нарича полицая "герой".

Сосновска беше сред над 200-те души, задържани в центъра на Москва в събота за участие в нелегален според властите протест, състоял се след разрешената преди това от тях демонстрация с искания за честни местни избори, отбелязва Ройтерс.

Популярният певец Егор Крид сподели от ареста клипа в Инстаграм, където има 10,7 милиона последователи. Същото направи Сергей Лазарев, друг известен певец с над 4 млн. последователи. В резултат видео бе гледано над 3 млн. пъти.

Крид помести и публикация, в която посочва, че е подал жалба в полицията и иска от нея да намери и накаже замесения полицейски служител. Лазарев определи поведението на полицая като "позорно", а много руснаци категорично осъдиха случая в социалните мрежи.

Московската полиция е започнала вътрешна проверка по случая, предадоха Интерфакс и ТАСС. Омбудсманът на Москва Татяна Потяева заяви, че възнамерява да изясни обстоятелствата около действията на полицията.

Сосновска каза, че е била задържана, след като изразила недоволство пред полицията от задържането на човек, който изглежда имал физически недъг.

Кремъл оправдава твърдите действия на полицията

Кремъл счита за недопустимо прекомерното използване на сила от полицията, но оправдава твърдите действия на правоохранителните органи за пресичане на безредиците, заяви във вторник Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Смятаме ( . . . ) за абсолютно недопустима прекомерната употреба на сила от страна на органите на властта и считаме за абсолютно оправдани твърдите действия на правоохранителните органи за пресичане на обществените безредици", каза Песков на брифинг за журналисти.

Той отбеляза, че демонстрациите в Русия не са знак за политическа криза. "Протести има в много страни по света и те са свързани с конкретни въпроси. В европейските столици, в целия свят протичат протестни акции", аргументира се Песков.

"Ние взимаме предвид и обръщаме внимание на всички материали, които се появяват, където напълно очевидно са установени случаи, по които, впрочем, се води вътрешно служебно разследване, вътрешна проверка", каза прессекретарят на Путин. Той подчерта, че правоохранителните органи сами са докладвали за такива случаи.

"Взимаме предвид също онези материали, които показват неподчинение и нещо повече - агресия към сътрудниците на правоохранителните органи, което също е недопустимо", допълни Песков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят