Полицейско насилие и над 800 задържани в Москва

Полицейско насилие и над 800 задържани в Москва

Руската полиция задържа вчера над 800 души, участващи в демонстрация с искане за свободни избори в Москва, предаде Ройтерс.

По информация на организацията "ОВД-инфо" в руската столица са били задържани 828 души, а лежащи в безпомощно състояние на земята хора са били бити с палки.

Полицията съобщи за 600 ареста и добави, че в протеста са участвали 1500 души.

По-късно обаче опозиционни активисти публикуваха скрийншотове от полицейски доклади, в които се говори за 10 000 участници.

Сред задържаните бе и известната активистка Любов Собол, която е сред представителите на опозицията, на които властите не разрешиха да участват в предстоящите в руската столица избори. Собол, която е и съюзник на намиращия се в момента отново в затвора опозиционер Алексей Навални, бе измъкната от такси и натикана в полицейски автобус още преди началото на това, което антикремълските активисти определиха като мирна разходка в знак на протест срещу отстраняването на кандидатите им от изборите следващия месец.

Също вчера руските власти започнаха наказателно разследване срещу антикорупционната фондация на Навални, като я обвиняват в изпирането на 1 милиард рубли (15,3 милиона долара). Навални и неговите съратници казват, че фондацията, която публикува поредица разобличаващи разследвания за корупция сред висши държавни служители, се финансира прозрачно чрез публични дарения.

Протестът вчера бе по-малък от предишния миналата събота (когато бяха задържани около 1400 души), но ясно показа решимостта на критиците на Кремъл, особено на по-младите, да продължат натиска си за пробив в строго дирижираната и контролирана политическа система на Русия, пише Ройтерс.

Част от задържаните (но не всички) по-късно бяха освободени от полицията, включително и Собол, която обаче бе глобена с 300 хиляди рубли (4596 долара) за нарушаване на строгото руско законодателство за демонстрациите.

Гневът на протестиращите е предизвикан от забраната за редица опозиционни кандидати да участват в изборите за московския градски законодателен орган през септември.

Макар и местен, този вот се разглежда като репетиция за националните парламентарни избори през 2021 г.

Властите твърдят, че кандидатите на опозицията не са успели да съберат достатъчно подписи, за да се регистрират. Според изключените кандидати обаче това е лъжа ите продължават да настояват да бъдат допуснати да участват в надпреварата, която биха могли да спечелят.

Затова вчера някоиот протестиращите скандираха "Путин е крадец". А според наблюдатели полицейското присъствиее било едно от най-големите на такъв протест от близо десетилетиенасам. В някои райони беше прекъснат мобилният достъп до интернет, а полицията огради част от централнатачаст на Москва, за да попречи на хората да се събират.

Активисти на опозицията твърдят, че властите многократно са отказвали да разрешават протести в центъра на Москва.

Най-малко осем от съюзниците на Собол, включително Навални, са в затвора за нарушаване на закона за демонстрациите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?