Протестите в Москва: властите продължават тактиката на сплашване, но наболелите неща са твърде много

Кадър от антиправителствените протести в Москва

В репортаж за "поредицата единични протести" в събота в центъра на Москва в. "Новая газета" не откроява обща тема. "Наболелите неща са твърде много", посочва руското опозиционно издание.

Повечето протестираха с лозунги срещу полицейския и съдебния произвол в Русия и в защита на политзатворниците, отбелязва "Новая газета", цитиран от БТА.

Протестите в Москва срещу недопускането на опозиционни кандидати до участие в местните избори през септември започнаха в средата на юли и бяха съпроводени с хиляди арести.

Съвет по човешките права към президента Владимир Путин е внесъл доклад за една от проявите, разследвана за масови безредици, но "без никаква реакция засега", заявява Николай Сванидзе от ръководството на Съвета, цитиран в материала.

"Президентът вероятно не вижда в московските събития сериозен политически проблем. Лично аз смятам изборите в Москва за фактически провалени. Никакъв резултат няма да е легитимен", добавя той.

"Нямаме отговор защо не бяха разрешени шествията, заявени за днес", казва общинарката Елена Русакова - кандидат, недопуснат до септемврийския вот. По думите ѝ властите "замитат проблема под килима (. . .) в опит да се престорят, че хората са доволни от всичко".

Днес ще се гледа ново дело срещу видния опозиционер Иля Яшин, също нерегистриран кандидат за московския градски парламент, задържан вчера веднага след излежаването на трета присъда за нарушения, свързани с протестите. Под стража остават още трима недопуснати кандидати, има и решение за арест на четвърти, информира в. "Комерсант".

Полицията следва "тактика на последователни арести" с цел "щом излязат (опозиционерите), да има нов протокол, нов процес, нов арест". Това ще продължи "поне до изборите" на 8 септември, прогнозира правозащитникът Алексей Глухов.

През единия месец, откакто започнаха московските протести, управляващата бюрокрация и нейният силов блок изпробваха вече доста начини да сплашат протестиращите. По делото за "масови безредици" вече има 13 обвиняеми. Изключителната бързина, с която се работи, цели да подчертае колко е важно делото и за силовите структури, и за властите, пише в. "Ведомости".

Арсеналът за сплашване на демонстрантите се разширява - както и през 2012 г., при масовите протести срещу завръщането в Кремъл на Владимир Путин, в контрамерките се включиха държавни предприятия.

Те подадоха срещу организаторите искове за обезщетения в размер на милиони. Този път обаче са готови да им правят компания и частни фирми, без да се боят от имиджови загуби, посочва бизнес изданието под заглавие "Как се осребряват репресиите".

В. "Независимая газета" отразява успоредната протестна акция на руската компартия под наслов "За честни и чисти избори", обхванала почти 100 града в страната.

Експерти обясняват, че докато в столицата комунистите не могат да се мерят с либералната опозиция, а са трета сила след либералите и властта, в много региони от провинцията левите със сигурност са първи сред опозиционерите, а на места дори започват да изместват от пиедестала партията на властта "Единна Русия".

С новите си акции в провинцията комунистическата партия се затвърди там най-малкото като главна опозиционна сила, а тук-таме - и като реален съперник на действащата власт, коментира политологът Константин Калачов.

На митинг в Москва комунистическият лидер Генадий Зюганов остро разкритикува властта и "Единна Русия", пише в. "Росийская газета".

Според Зюганов тъкмо честните избори могат да сплотят всички държавно-патриотични сили и партията му смята да увеличи чрез тях влиянието си върху положението в страната.

По негови данни вече пет години Русия продава всяка година петрол, газ, злато, метали, диаманти, дървесина за 20 трилиона рубли, а в бюджета на държавата никога не е имало повече от 8 трилиона - всичко останало се напъхва по джобове и се укрива в офшорки.

Комунистите обаче били подготвили бюджет за развитие в размер на 25 трилиона и към него - 12 закона, чрез които всички ресурси на Русия да бъдат насочени в полза и в интерес на всички труженици. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят