Руски съд отказа да освободи предсрочно Навални заради заболяването му

Задават се нови протести на опозицията, руската главна прокуратура настоява за сурови мерки

Кадър от протеста на опозицията в Москва на 27 юли

Съд в Москва отхвърли жалба на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални за предсрочно освобождаване по здравословни причини, след като той внезапно се разболя в ареста през уикенда и беше спешно откаран в болница за лечение, предаде Ройтерс във вторник.

Навални беше осъден миналата седмица на 30 дни лишаване от свобода за това, че е призовавал хората да участват в непозволен от властите опозиционен протест. Той беше приет в болница в неделя и изписан на следващия ден.

Навални казва, че може да е бил отровен. Това подозрение се споделя от неговия адвокат и личния му лекар.

Адвокатът на Навални поиска съдът да освободи предсрочно опозиционния лидер по здравословни причини. Според юриста килията, в която е държан клиентът му, изглежда е източник на загадъчната му болест.

Същевременно руската главна прокуратура призова да се реагира сурово срещу неразрешени демонстрации, докато опозицията преговаря с властите за организиране на ново събиране, за да настоява за допускане на нейните представители до местните избори през септември, предаде Франс прес.

Правосъдието трябва "да сложи край на всяко действие на организаторите и участниците в незаконни и неразрешени публични прояви", заяви зам.-главният прокурор Александър Буксман, цитиран от агенция РИА Новости, три дни след жестоката разправа с неразрешена демонстрация в Москва, завършила с около 1400 ареста.

Той призова по-конкретно за "използване за целта на всички ответни принудителни мерки", с които руската съдебна система разполага.

Главният прокурор Юрий Чайка обяви в изказване пред колегите си, че "трябва да се предприемат ефективни мерки за контрол при подготовката и произвеждането на изборите". Чайка посочи, че е "изключително важно събитията, случили се неотдавна в Москва, да не се повторят".

Опозицията осъжда отхвърлянето на независими кандидатури за местните избори на 8 септември, които се очертават като трудни за кандидатите, подкрепящи властта, в условията на социално недоволство, посочва АФП.

Нова демонстрация на опозицията е предвидена в събота в Москва. Тя беше разрешена от кметството, според организаторите ѝ, но мястото, предложено от властите - булевард "Сахаров" в центъра на града, далеч не удовлетворява опозицията.

Ако опозицията откаже да се събере на бул. "Сахаров" и избере друго място, има опасност демонстрацията да се превърне в неразрешена.

След демонстрацията от 14 юли много опозиционни активисти бяха осъдени на кратки срокове затвор "за нарушаване на правилата за демонстрации".

Освен най-големият противник на Кремъл - Алексей Навални, който излежава присъда от 30 дни затвор и друг опозиционер - Иля Яшин е в затвора. Неговата кандидатура също не беше допусната и той бе осъден вчера на 10 дни затвор, но днес присъдата му се увеличи с още 10 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?