Полицаите ще арестуват по инструкция

Инструкция ще определя правилата за действията на служители на МВР при задържане на лица. Заместник-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев смята, че Инструкцията въвежда изцяло европейските стандарти и в същото време дава необходимите гаранции на полицейските служители, съобщи БТА.

В Информационния център на Съвета на Европа днес бе представен проектът "Инструкция за действията на служителите на Министерството на вътрешните работи при задържане на лица в структурните звена на МВР, оборудването на местата за настаняване на задържани лица и реда в тях". При нарушение на Инструкцията, ще се налагат дисциплинарни наказания, каза Бойко Коцев.

По думите му това е един практически наръчник, в който ясно и подробно са описани действията на полицейските служители на всеки един етап от задържането на дадено лице. Същевременно се гарантират неговите основни права - оказване на медицинска помощ, адвокатска защита, уведомяване на близък или роднина.

Участниците в представянето уточниха, че тази Инструкция се отнася само до 24-часовото "полицейско задържане".

Полк. Павлин Димитров, заместник-директор на Национална служба "Полиция" каза, че този документ ще бъде публичен и след неговото утвърждаване от министъра на вътрешните работи ще бъде публикуван в "Държавен вестник". Така всеки български гражданин ще знае какво би му се случило и как трябва да се развият нещото при едно полицейско задържане, каза още полк. Димитров.

До 10 дни министърът на вътрешните работи Георги Петканов трябва да утвърди документа и до края на месец юли той да бъде публикуван в "Държавен вестник". Чрез семинари и обучения с Инструкцията ще бъде запознат целият състав на МВР, добави Бойко Коцев.

С Инструкцията се въвеждат и определени стандарти за условията, на които трябва да отговарят местата за задържане. Зам. министър Бойко Коцев каза, че условията в арестите ще бъдат подобрявани в зависимост от средствата, с които разполага вътрешното министерство.

За пръв път в подобен документ е даден начина за достъп на неправителствените организации, свързани с правата на човек. Контролът ще става чрез пряк оглед на арестите в РПУ-та и разговори със задържаните, поясниха експерти от МВР.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?