Полицейският синдикат обяви стачна готовност

Синдикалната федерация на служителите в МВР в понеделник обяви стачна готовност. Профсъюзът дава на правителството краен срок до средата на месеца да започне реални действия за решаването на натрупаните проблеми в МВР.

"При неизпълнение на нашето искане ще предприемем непрекъснати ефективни протестни действия съгласно закона. От този момент Синдикалната федерация е в ефективна протестна готовност. Синдикатът запазва желанието си за участие само в ефективен социален диалог. Призоваваме всички граждани, организации и институции да подкрепят справедливите ни искания", пишат в нарочна декларация полицаите.

Пред Mediapool зам.-председателят на федерацията Галентин Грозев заяви, че в последните месеци правителството се опитва да ограничава или премахва основни социални придобивки на служителите в МВР, които са регламентирани от българското и европейско законодателство.

В много от случаите това става тихомълком, като синдикатът и служителите в МВР разбират в последствие, добави Грозев.

Досегашната практика показва, че всеки път, когато синдикалното недоволство ескалира, ръководството на МВР веднага заявява, че няма да се пипат социалните придобивки на полицаите.

Грозев даде пример с опита за премахване на правото на заплащане на нощния труд, както и с предложенията на правителството за промени в Кодекса за социално осигуряване, при чието осъществяване пенсионната възраст ще се увеличи на 28 години.

Зам.-шефът на синдиката посочи, че се предвижда промяна на формулата за изчисляване на пенсията на служителите първа категория, което ще я намали съществено.

В същото време всички наши искания до сега не са изпълнени, като множеството срещи и обещания на правителството не доведоха до никакъв резултат, добави Грозев.

Той уточни, че ако до средата на октомври няма резултати по поставените искания, синдикатът започва непрекъснати ефективни протестни действия, включително масови протести в цялата страна, които да продължат до постигане на целите на полицаите.

Те ще протестират и в почивни, и в работни дни, но няма да прекъсват работата си.

Първите протести на полицаите започнаха през зимата на 2008 г., когато министър бе Михаил Миков. Два месеца след първия протест над 10 000 служители на реда символично погребаха МВР като напълниха ковчег със стари нашивки и пагони. Тогава бе положено началото на така нар. социален диалог с участието на членове на току що създадената синдикална организация. Тези разговори се превърнаха в традиция, но резултатите от тях са съмнителни.

Споделяне

Още по темата

Още от България