Полицията освободи блокирания от демонстранти влак с ядрени отпадъци в Германия

Полицията освободи блокирания от демонстранти влак с ядрени отпадъци в Германия
Германската полиция успя в понеделник да освободи напълно железопътната линия, блокирана от протестиращите срещу превозването на ядрени отпадъци от Франция към мястото на съхранението им в северния германски град Гьорлебен. Операцията е продължила през цялата нощ.

Няколко хиляди демонстранти бяха устроили седяща блокада на жп линията, за да препречат пътя на влаковата композиция в Харлинген, на около 15 км от гарата в Даненберг.

Рано сутринта в понеделник изтощените от почти едно денонощие смяна полицаи започнаха да изнасят активисти от жп линията. Благодарение на постигната по-рано договореност с демонстрантите, операцията мина относително мирно. Полицията съобщи, че не е употребявала сълзотворен газ, при акцията е пострадала само една жена, оказала по-сериозна съпротива.

Някои демонстранти се опитаха да се върнат на релсите, откъдето бяха прогонени от полицията.

Други протестиращи, отказали да се подчинят на полицейските заповеди, също бяха задържани и поставени под полицейско наблюдение в палатки, издигнати в съседна нива. Полицията съобщи, че тези демонстранти ще бъдат освободени едва след като композицията с ядрените отпадъци пристигне на гара Даненберг.

Активистите обвиниха полицията в прекомерно използване на сила.

Когато окончателно се развидели, влакът отново пое по пътя си и стигна на гара Даненберг, където 11-те специални контейнера Castor със 123 тона радиоактивни отпадъци ще бъдат претоварени на камиони и доставени във временното хранилище за ядрени отпадъци в Гьорлебен, Долна Саксония.

Жители на една от къщите, близо до която бе спрял влакът, поискаха експертите на международната екоорганизация "Грийнпис" да проведат независимо замерване на степента на радиация. Полицията първоначално се противопостави, но замерванията бяха извършени няколко часа по-късно, след настоятелното искане на жителите.

Това е 12-ият конвой от 1995 година, с който се връщат на Германия ядрени отпадъци, преработени във Франция.

Споделяне

Още от Свят