Полицията предотврати сблъсъци между привърженици на "Атака" и БСП в София

Столичната полиция предотврати сблъсъци между привърженици на "Атака" и БСП по време на шествието, което трябваше да отбележи 70-годишнината от победата над фашистка Германия.

Около 150 души се събраха на площад "Независимост" пред президентството със знамена на Русия, СССР, плакати на "Атака" и транпарант с надпис: "Победихме фашизма, ще победим и НАТО". Те скандираха "НАТО вън" и оставка по адрес на президента Росен Плевниелив, който бил "разделител на нацията".

Повод за напрежението стана нежеланието на организаторите да дадат микрофона на депутата от левицата Георги Кадиев, който по-рано призова във Фейсбук хората да се включат в шествието. В крайна сметка с уговорката, че трябва да скандира "НАТО вън", той получи думата.

Малко след като той започна да говори за 9 май, част от дошлите започнаха да го обиждат и така се стигна до физически сблъсък на фонтана пред президентството. Намесата на полицаи предотврати по-сериозни сблъсъци.

В крайна сметка привържениците на БСП потеглиха към Паметника на Съветската армия, за да поднесат цветя, а малко след тях втора група, оглавявана от хора с плакати "Атака", пое по същия маршрут.

Споделяне

Още от България