Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу десетки хиляди протестиращи

сн.: Ройтерс, архив

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу новогодишно протестно шествие, в което участваха десетки хиляди души, включително семейства с деца, предаде Ройтерс.

Мирното шествие с искания за отстъпки от властите след повече от половин година протести прерасна в сблъсъци, след като полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи в квартала Ванчай, а демонстранти хвърлиха в отговор коктейли "Молотов" по полицаите.

Протестиращите в Хонконг настояват за същински демократични общи избори, амнистия за задържаните демонстранти и независимо разследване на сигналите за използването на прекомерна сила от полицията, отбелязва Франс прес.

От началото на протестите през юни в Хонконг са арестувани около 6500 души, като близо една трета от тях са на възраст под 20 години.

Президентката на Тайван Цай Ингвен призова Китай да престане да се меси в делата на демократични страни, включително Тайван, предаде ДПА.

Цай заяви това, след като вчера тайванският парламент прие закон против "чуждестранни прониквания".

"Трябва да сме бдителни за китайски прониквания, които разединяват нашето общество", каза президентката на Тайван в новогодишното си обръщение.

Съгласно новоприетия закон подкрепени от враждебни чуждестранни сили действия като намеса в избори или незаконни политически дарения са наказуеми със затвор до пет години или глоба до 10 милиона нови тайвански долара (около 334 000 щатски долара).

Споделяне

Още от Свят