Половин милион души в Сърбия живеят много бедно

Кадър от Белград.

Неотдавна сръбското правителство пусна новината, че в страната почти са изкоренени екстремните нива на бедност, но именно според данните на правителството половин милион души в страната живеят с по-малко от 400 динара дневно (около 3,4 евро). Те нямат достатъчно пари за основни нужди, докато броят на крайно бедните не намалява години наред, съобщава телевизия N1, цитирана от БТА. 

Крайната бедност означава човек да няма пари дори за хляб, това са предимно бездомниците. Абсолютната бедност е всяко лице, което няма 12 хиляди динара (около 100 евро) месечно, т.е не може да задоволи основни нужди за храна, дрехи, да си плати сметките. В тази категория са четричленни семейства, които нямат доходи над 32 000 динара (271 евро), заяви журналистка от "Данас" в предаване на канал N1.

Буквич уточни, че крайната бедност в Сърбия не е изкоренена. Това са около 0,1 процента, тук са хората, които нямат пари дори за хляб. Но тази крайна бедност ние имахме и преди 18 години. Същевременно абсолютно бедните в Сърбия са половин милион или 7,3 процента. Това са хората, които живеят с около 400 динара дневно (около 3,4 евро), посочи журналистката.

Тъй като в Европа не съществува разделение на крайно и абсолютно бедни, а има само крайно бедни, тук е станало объркване, тъй като Световната банка е публикувала данни, че в Сърбия крайно бедните са 7,2 процента, посочи журналистката от "Данас".

Тя добави, че абсолютната бедност в Сърбия е намаляла с един нюанс през изминалите години. Преди 12 или 13 години тя е била 8,8 процента, през 2008 г. - 6,1 процента, а последните данни са за 7,2 процента. Една от причините за бедността е това, че от 2014 г. до 2017 г. Сърбия е била напусната от 117 хиляди души, посочи още журналистката от вестник "Данас". 

Споделяне

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?