Половин милион евро глоба за Фейсбук във Великобритания

Половин милион евро глоба за Фейсбук във Великобритания

Британският регулаторен орган за защита на личните данни смята да глоби Фейсбук с 565 хиляди евро. Това е максималният размер на санкция, която може да бъде наложена, съобщиха световните агенции. 

Според британските експерти, социалната мрежа не е успяла да се справи с изтичането на чувствителна информация през консултантската компания "Кеймбридж Аналитика“.

От Фейсбук обявиха, че ще коментират намерението за глобата "скоро“. През март стана ясно, че личните данни на милиони потребители на социалната платформа са използвани неправомерно. Информацията е събирана през приложение, създадено за "Кеймбридж Аналитика“.

Консултантската компания, работила и за президента Доналд Тръмп, е използвала данните основно за политическа реклама. Скандалът доведе до редица мерки, които Фейсбук предприе, за да защити личните данни на потребителите си.

Регулаторният орган на Острова изрази и опасения, че политически партии си "купуват" лична информация от "брокери на данни" и призова 11-те най-големи формации да одитират базите си данни.

Споделяне

Още от Европа