Половината от българските фирми не вярват на съда

Близо 50% от фирмите в България нямат доверие на съда, а над 60% смятат, че тълкуването на регулациите и законите не може да се предвиди. Това е посочено в поредния доклад за глобалното развитие на Световната банка, представен в столицата в понеделник, предаде БТА.

Данните от доклада, който е на тема "По-добър инвестиционен климат за всички" са на базата на проучване между 30 000 фирми в 53 развиващи се страни.

Според доклада 10% от времето си ръководствата на българските фирми прекарват в общуване с държавни чиновници.

Проучването на банката показва също, че за започване на нов бизнес в България са необходими около 30 дни, за освобождаване на персонала - над 35 седмици, а за преустановяване на дейност - над 3 години.

Според Оскар де Брун Копс, постоянен представител на Световната банка у нас, инвестиционният климат е най-важен за ускорения икономически растеж на страните, а растежът на фирмите зависи от добрата политика на правителството. За добрият инвестиционен климат помагат добрите регулации, данъчната система, инфраструктурата и развитието на уменията.

Георги Стоев от Индъстри Уоч отбеляза след представянето на доклада, че основните предизвикателствата пред следващото правителство и следващия парламент ще бъдат съдебната реформа и прилагането на приетия неотдавна закон за намаляване на административните режими. Той каза също, че ще е нужно  да се пренасочи фокусът на Комисията за защита на конкуренцията от частните компании към държавните органи, които неограничено се наместват в конкуренцията на пазара.

Споделяне

Още от Бизнес