Предстои затягане на контрола

Половината от парите за интензивните грижи изтичат в нереална дейност

Ако парите се разходват правилно цената за ден интензивно лечение може да се увеличи почти два пъти, обяви в четвъртък здравният министър Николай Петров. По думите му “ако се плаща там, където реално се извършва интензивното лечение“, отделените в бюджета средства ще бъдат достатъчни и ще позволят увеличение на заплащането.

От началото на годината анестезиолози предупреждават, че средствата, с които ги финансира касата, са драстично занижени спрямо това, което са получавали миналата година от министерството. Заради създалото се напрежение и заплахите за спиране на планови операции беше създадена работна група, която да намери решение на създалия се казус. Сега обаче министърът, който също е анестезиолог, твърди, че парите не са малко, а изтичат в нереално извършена дейност.

Той предлага да не се плаща един месец за интензивни грижи на болница, която отчита нереална дейност в интензивното лечение. Следващите три месеца ще се плаща толкова, колкото са били пациентите по време на проверката. Така според него след време болниците сами ще искат да отчитат реалния брой пациенти, които са лекували.

Предстоят нормативни промени за критериите, на които трябва да отговарят клиниките и отделенията, в които се извършват интензивни грижи, както и въвеждане на ясна дефиниция кой пациент е интензивен.

Министърът увери, че критериите няма да бъдат драстично завишавани, така че по-малките болници да не ги покриват и да се получи концентрация на интензивно лечение само в няколко големи болници.

Петров обясни и защо Гърция не е била извадена от списъка с държави, с които сравняваме цените на лекарствата. “Не бива да се допуска повишаване на цените на лекарствата с изваждане на Гърция от референтния списък и с вкарване на Белгия на нейно място, каквото предложение имаше по време на заседание на обществения съвет“, каза той. Искането за изваждане на Гърция бе заради множеството грешки в ценовия ѝ бюлетин, които след това се пренасят и у нас.

В крайна сметка обаче беше решено при установяване на грешка тази цена да не се взима предвид за период от една година. Петров не смята, че държавата се намесва грубо в пазара на лекарства като забранява за година поскъпването на лекарства без рецепта с процент по-голям от отчетената инфлация.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?