Полша и САЩ са близо до сделка за засилено присъствие на американски войски в Полша

Президентите Анджей Дуда и доналд Тръмп

Полша и Съединените щати са близо до постигането на сделка за засилено американско военно присъствие в централноевропейската страна (както на военнослужещи, така и на инфраструктура) в навечерието на визитата на президента Анджей Дуда във Вашингтон, заявиха официални източници пред Ройтерс.

Продължава обаче да има несъгласие кой да плати за нови строителни дейности и какъв ще бъде срокът на американския ангажимент.

Представители на полските и на американските власти се надяват, че сделката, чийто инициатор бе Варшава през септември, ще бъде одобрена от Дуда и американския президент Доналд Тръмп по време на посещението. Споразумението ще засили трансатлантическите усилия за възпиране на Русия - приоритет, за който Западът смята, че е станал още по-належащ след анексията от Москва на полуостров Крим от източния съсед на Полша, Украйна, през 2014 г.

След месеци на преговори на по-ниско равнище служители заявиха, че споразумението няма да прилича на първоначалното искане на Дуда за постоянна военна база, наречена от него "Форт Тръмп".

"Няма да има "Форт Тръмп", каза пред Ройтерс представител на САЩ, пожелал анонимност.
Вместо това обаче, по думите на двама американски служители, Вашингтон и Варшава са близо до постигането на сделка за увеличаване на броя на непостоянно разположените американски войници в Полша с между 1000 и 1500. В Полша има средно около 4500 американски военнослужещи на ротационен принцип в рамките на силите на НАТО.

Вместо нова американска база Съединените щати ще модернизират или построят нова военна инфраструктура във вече съществуващите полски бази, твърдят представители на американските и полските власти.

"Няма значение дали става дума за една или за много бази. Понякога дори е по-добре от гледна точка на възпирането и логистиката да има много локализации", заяви служител, близък до преговорния процес.

Според представителите на САЩ се обсъжда и построяването на самолетна писта за невъоръжени американски дронове. Полски служител потвърди, че не е изключено да има самолетна писта.

Дълъг четири страници работен документ, който бе описан от един от американските представители пред Ройтерс, първоначално е съдържал текст, в който се посочвало, че САЩ ще имат военно присъствие в Полша в продължение на "няколко десетилетия".

След американски възражения двете страни вероятно ще променят текста, като в него вече ще се говори за "продължително" американско присъствие, каза въпросният служител.

"Не искаме да бъдем поставяни в ситуация, в която нямаме избор", обясни той.

Американските и полските представители обсъждат също така кой ще плаща за новата инфраструктура и издръжката на войниците, като полските служители са изразили неохота страната им да поеме по-голямата част от разходите за военния персонал на САЩ.

Дуда предложи през септември Полша да предостави над два милиарда долара.

Полски заместник-министър на отбраната посети Пентагона по-рано този месец във връзка с работата по документа, включително за да договори окончателния брой на допълнителните американски войници, които ще бъдат разположени в Полша, и кой ще плаща за тях.

"Имаме гаранции от САЩ, че преговорите ще доведат до засилване на американското военно присъствие в Полша", каза в изявление за Ройтерс полското министерство на отбраната.
Търсенето на подкрепата на САЩ, дори в контекста на двустранно сътрудничество извън рамките на НАТО, е ключов елемент от стратегията на Полша за възпиране на Русия.

Полските въоръжени сили, които правителството от дълго време обещава да модернизира, от десетилетия страдат от недостатъчно финансиране, а около две трети от оборудването им е от съветската епоха.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?