Полша и САЩ ще обявят, че засилват военното си партньорство

Президентите Анджей Дуда и Доналд Тръмп

САЩ и Полша се очаква да обявят днес на срещата между президентите на двете страни Доналд Тръмп и Анджей Дуда в Белия дом, че ще засилят военното си партньорство. Това съобщиха представители на американското правителство, цитирани от ДПА в сряда.

През вчерашния ден вече е имало среща в Пентагона между американски и полски представители от сферата на отбраната. Това е станало, преди, както се изрази правителството на САЩ, да бъде направено "важно съобщение".

Полша отдавна се стреми да затвърди съюза си с Вашингтон, от една страна като противовес на Русия, и от друга, на фона на споровете с ЕС във връзка с нелибералния си уклон, отбелязва ДПА.

Представители на САЩ заявиха, че това, което ще бъде съобщено като новост във военната сфера, ще бъде в рамките на съществуващите регулации на НАТО.

Вероятно това, което ще бъде обявено, няма да включва предложения от Полша "Форт Тръмп", но е възможно да включва засилване на американското военно присъствие и логистични операции. Вашингтон веднъж увеличи военното си присъствие на полска земя и това стана през 2016 г.

Според източници на интернет портала "Дифенс уан" САЩ ще изпратят в Полша още 1000 военнослужещи като добавка към намиращите се в момента там 4000 американски военни.
При посещението си в САЩ Дуда ще се опита да приключи и енергийни сделки. Тръмп се опитва да продава повече американски петрол на Европа, да подпомага местните компании и да намали зависимостта на континента от руските доставки, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?