Полша няма да бойкотира срещата на върха на ЦИЕ в Украйна

Полският президент Бронислав Коморовски призова в събота европейските лидери да не бойкотират срещата на високо равнище на Централна и Източна Европа, която трябва да се състои в Украйна. Той се аргументира, че форумът ще им даде отлична възможност да изразят своята загриженост за положението на намиращата се в затвора украинска опозиционна лидерка Юлия Тимошенко, предаде ДПА.

Напрежението между Украйна и европейските ѝ съседи се засили, след като Тимошенко, смятана от мнозина за жертва на политическо преследване, заяви, че е била удряна от служители на затвора.

Срещата на лидерите на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) трябва да се състои на 11 и 12 май в украинския курортен град Ялта. Германският президент Йоахим Гаук първи заяви, че отменя участието си в знак на протест срещу отношението към Тимошенко.

Последваха го и други висши ръководители. До петък осем президенти (сред тях на Австрия, България, Естония, Италия, Латвия, Словения и Чехия) казаха, че няма да участват в срещата в Ялта, според харковска организация за защита на правата на човека.

Полският президент обаче предупреди, че не бива Европа да се държи враждебно към Киев и по този начин да рискува да го тласне към Русия. Коморовски, който е в Словакия за срещата на страните от Вишеградската четворка, заяви пред полската информационна агенция ПАП, че според него Ялта дава възможност да се засилят прозападните тенденции в Украйна и с това да се предотврати обръщането ѝ на Изток.

Словакия също публично отхвърли призивите за бойкот, заявявайки, че верният подход е "откритият диалог". Молдова също няма да бойкотира форума.

Полша, която заедно с Украйна е домакин на европейското футболно първенство, отхвърли и призивите за бойкотиране на мачовете, които ще се играят в Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?