Полша обещава на Франция други проекти, след като отказа сделка за хеликоптери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша ще предложи на Франция алтернативни инвестиционни проекти в замяна на анулираната от Варшава многомилиардна сделка за покупка на френски военни хеликоптери "Каракал", съобщи снощи полската премиерка Беата Шидло, цитирана от полската агенция ПАП, предаде Ройтерс.

На 4 октомври Полша се отказа от подготвената от предишното центристко правителство сделка за покупка на 50 хеликоптера на стойност 3,5 млрд. долара, произведени от френско-германския концерн "Еърбъс хеликоптерс", като част от усилията си да модернизира въоръжените си сили във време на напрежение със съседна Русия.

Вместо това новото консервативно правителство реши да купи американски хеликоптери "Блек хок" от американския концерн "Локхийд Мартин", които се произвеждат в самата Полша. Това обтегна отношенията между двете страни от ЕС. Във Франция дори се заговори за предателство на европейските интереси от Варшава.

"Полското правителство се ръководеше в този случай от интересите на полската държава. Това е нормално бизнес поведение, никой никого не е предавал", каза Шидло по частния телевизионен канал "Трвам".

Тя посочи, че по време на очакваното посещение на френския външен министър във Варшава ще му бъдат представени "предложения за сътрудничество, за инвестиции от друг тип или за покупка на друго оборудване".

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?