Полша обвини Русия, че се стреми да промени европейския ред, като дестабилизира Източна Европа

Външният министър на Полша Яцек Чапутович

Русия се опитва да промени европейския политически ред чрез дестабилизиране на Източна Европа, разбиване на евроатлантическото единство и задълбочаване на разногласията между страните от ЕС. Това заяви в сряда министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович, цитиран от световните агенции.

В реч пред парламента във Варшава за приоритетите на полската външна политика през тази година той описа настоящото активизиране на Русия като неин опит да възстанови контрола си върху източноевропейските държави, изгубен с падането на просъветските режими през 1989 г. По думите на Чапутович опитите на Москва за допълнително всяване на раздори включват решението на британците да напуснат ЕС, както и споровете между Варшава и Брюксел.

Полският пръв дипломат подчерта обаче, че въпреки критиките на Европейската комисия към Полша, нейното правителство желае силен и здрав ЕС. Според него еврочленството е фактор, който засилва позициите на Полша на международната сцена и от него страната черпи много политически и икономически ползи. Въпреки това в ЕС се разраства "криза на демокрацията" и евроинституциите стават оръдия на някои страни за сметка на други, каза той.

Чапутович съобщи, че през тази година Полша ще започне кампания за издействането на обезщетения от Германия за щетите, понесени от поляците по време на нацистката окупация през Втората световна война. По думите му ще се търсят "законови, политически и финансови начини" за постигането на тази цел, предаде Ройтерс.

Чапутович каза, че интересите на Полша и Европа изискват "прагматични отношения с Русия". "Необходимо е да бъде запазен политическият диалог с Руската федерация, но не бива да се пренебрегва нейната агресивна политика към Запада", каза той и добави, че Полша ще участва в изработването на обща позиция на ЕС и НАТО към Русия.

Относно полско-руските отношения Чапутович спомена отказът на Русия да върне в Полша "черните кутии" и останките от правителствения самолет "Ту-154", катастрофирал през 2010 г. в Смоленск, и изказа симпатия към Украйна, станала обект на "въоръжена агресия от страна на Русия".

 

Същевременно министърът даде като пример за добро полско-руско сътрудничество съвместните разработки на учебници по история, извършени от учени от двете страни, съобщи варшавският вестник "Газета виборча".

Споделяне

Още от Европа