Полша очаква първата й АЕЦ да заработи след 2030 година

Полша очаква първата й АЕЦ да заработи след 2030 година

Полша очаква първата ѝ атомна централа да заработи след 2030 година, като си е поставила за цел да намали използването на въглища за производството на електроенергия. Това заяви днес заместник-министърът на околната среда Михал Куртика, цитиран от Ройтерс.

Страната, която ще бъде домакин на световни преговори за борба с климатичните промени през декември, произвежда около 80 процента от електроенергията си от въглища чрез остарели електроцентрали, много от които предстои да бъдат закрити през идното десетилетие.

Полша от години обмисля строителство на АЕЦ, но все още не е взела обвързващо решение.

Дискусиите за откриване на атомна централа се ускориха. Става дума най-вече за международно партньорство. Можем да финансираме строителството сами, но трябва да привлечем технологии от другаде, каза Куртика.

По думите му Полша преговаря за ядрени технологии с Франция, САЩ, Япония и Южна Корея.

Предполагам, че атомната централа ще започне да произвежда електроенергия след 2030 година, каза Куртика, който беше и заместник-министър на енергетиката.

Американският министър на енергетиката Рик Пери, който беше на посещение в Полша по-рано този месец, подписа с полския си колега Кшищоф Тхужевски съвместна декларация за засилване на сътрудничеството в енергийната сигурност, припомня Ройтерс.

Очаква се министерството на енергетиката да публикува дългосрочна стратегия за енергийната политика на Полша до края на годината. Това вероятно ще стане на конференцията на ООН за борба с климатичните промени в полския град Катовице - сърцето на въгледобива в южната част на страната.

Правителствени представители посочиха, че страната постепенно ще намали зависимостта си от въглищата, за да произвежда от тях само половината от електроенергията си към 2040 година.

Споделяне

Още от Бизнес