Полша откри първата си реверсивна газова връзка от Запада

Варшава предлага на ЕС съвместно закупуване на газ и петрол

Полша откри първата си реверсивна газова връзка от Запада

Полша откри първата си реверсивна газова връзка от Запад като част от усилията на Европейския съюз за по-голяма независимост на доставките от Русия след анексирането на Крим, разпалило опасенията за доставките за Европа като през 2009 година, съобщи Ройтерс.

Москва обяви днес над 40 процента увеличение на цената на газовите доставки от контролирания от държавата газов гигант Газпром за Украйна, което засили потенциалната заплаха за европейските доставки.

Реверсивната газова връзка покрай газопровода Ямал през помпената станция в германския град Малнов е първата газова връзка на Полша от Запад и има за цел да намали зависимостта на страната от бившия съветски блок от Русия.

Разширяването на станцията в Малнов позволява капацитет на реверсивно подаване до 2,3 милиарда м3 годишно с потенциал за увеличение до 5,5 милиарда м3 в случай на нарушаване на доставките, посочи полският оператор по газовите доставки Газ-систем (Gaz-System).

"Инвестицията във връзката между полската част от Ямалския газопровод и системата за газоподаване на германския оператор е от фундаментално значение за подобряване та капацитета за пренос на газ между Полша и Германия", посочи операторът.

Страните от Централна и Източна Европа, сред които Чехия, Словакия, Унгария и Австрия в последно време постигнаха напредък в изграждането на нови газови връзки помежду си и за

подобряване на реверсивното подаване.

Засега Газпром поддържа доставките за Европа и по време на последната украинска криза.

Над 4-хиляди километровия газопровод Ямал доставя руски газ от Сибир през Беларус и Полша до Германия.

Полша започва дипломатическа офанзива на равнище експерти в подкрепа на европейски съюз на енергията, за да намали зависимостта на континента, най-вече от Русия, заяви днес пред журналисти полският премиер Доналд Туск, цитиран от Франс прес и БТА.

Според него събитията в Украйна превръщат енергийната независимост - не само на Полша, но и на целия континент - във въпрос с доста по-мащабно измерение от икономическия му аспект.

Полша, която покрива две трети от потреблението си на газ от внос, главно от Русия, ще предложи на партньорите си от ЕС съвместно закупуване на течни изкопаеми горива, посочи Туск.

"Въпросът е доставчиците, особено монополистите, да имат работа с един единствен купувач", допълни полският премиер, предлагайки създаването на енергийна борса.

По думите му десет страни от ЕС са силно зависими от руския газ, някои от които на 100 процента.

Полша предлага освен това въвеждане на европейска система за"енергийна солидарност". Според Туск разработката на европейска система от интерконекторни връзки би трябвало да се финансира до 75 процента с европейски средства.

ЕС трябва да се обърне към нови доставчици, по-специално Съединените щати, които биха могли в бъдеще да решат да изнасят техния шистов газ, подчерта полският премиер. Това, по думите му, ще подобри не само сигурността, но и ще допринесе за спад на цените.

Туск отново изрази твърдото намерение на Полша да продължи да използва въглища, които добива в големи количества.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят