Полша потвърди изтеглянето си от Ирак до края на годината

Полша потвърди изтеглянето си от Ирак до края на годината

Полша обяви, че ще изтегли войските си от Ирак в края на тази година, когато изтича мандатът на ООН за стабилизационната мисия в страната, предаде Би Би Си.

Полша има 1 700 войници в Ирак и командва многонационална дивизия, в чийто състав е и българският пехотен батальон, който също се очаква да бъде изтеглен до 31 декември.

Полският министър на отбраната Йежи Шмайджински обясни, че решението е продиктувано от подобреното положение в областта на сигурността в Ирак и големите разходи по издръжката на контингента. Опозицията разкритикува решението като популистки опит за печелене на гласове на предстоящите избори.

Италия, която има 3000 войници в Ирак, обяви миналия месец, че възнамерява да ги върне възможно по-скоро. Холандия (с 800 военнослужещи) и Украйна (с 1 600) вече започнаха поетапното изтегляне на контингентите си. Последните украински военнослужещи ще се приберат до края на октомври.

Шмайджински, който е водеща фигура в управляващия Съюз на демократичната левица в Полша, отбеляза, че други американски съюзници също се готвят да се изтеглят от Ирак. Той отказа да съобщи дали правителството ще предприеме незабавни стъпки, за да подготви изтеглянето.

Въпреки че войната в Ирак бе подложена на по-малко критики в Полша, отколкото в много западни държави, националистически и популистки политически опоненти на правителство превърнаха изтеглянето от Ирак в предизборен въпрос, предаде Ройтерс.

Проучванията на общественото мнение показват, че левият кабинет ще претърпи поражение на изборите, които вероятно ще се проведат през септември, заради поредицата "мръсни" скандали, в които бе замесен и високата безработица.

Социологът от Варшавския университет Яцек Рачиборски заяви, че решението за изтегляне на контингента е продиктувано от чисто вътрешнополитически причини, като управляващата левица се опитва да си върне доверието на хората преди вота.

Главната дясноцентристка опозиционна партия - Гражданска платформа, която се очаква да спечели изборите и подкрепя присъствието на контингента в Ирак, обвини правителството в опортюнизъм. Говорителят на партията Бранислав Коморовски определи решението като пропаганден трик и припомни, че управляващата левица отначало е подкрепила ентусиазирано войната в Ирак. 

Анализатори отбелязват, че взимането на официално решение за изтегляне на контингента може да бъде оставено на следващото правителство.

Споделяне

Още от Свят