Полша преговаря със САЩ за приемане на американски военни бази

От няколко седмици Варшава и Вашингтон водят поверителни разговори за разполагане на полска територия на американски военни бази, пише в най-новия си брой полското списание Впрост.

Според него министрите на отбраната и на външните работи на двете страни еднозначно подкрепят тази идея, за която напоследък съобщиха и други полски медии.

Впрост се позовава на информация, потвърдена пред журналисти от списанието от министъра на отбраната на Полша Йежи Шмайджински, но подчертава, че решението за евентуално прехвърляне в Полша на американски бази зависи от Конгреса на САЩ.

Въпросът за базите се е обсъждал през декември по време на посещението във Вашингтон на полския президент Александър Квашневски и месец по-късно, когато с президента Буш се срещна полският премиер Лешек Милер.

Плановете са в Полша да бъдат разположени американски части, изтеглени от Германия. Полша се надява да получи ежегодно финансиране от САЩ в размер на 150 милиона долара за всяка американска база на нейна територия. Като евентуална главна опорна база на САЩ в Полша се сочи военновъздушната база в района на град Бяла Подласка, на 30 километра от границата с Беларус. Там може да бъдат прехвърлени части, намиращи се в момента във Франкфурт на Майн. Американски авиационни части от базата Рамщайн в Германия могат да бъдат прехвърлени в полския град Минск Мазовецки.

Вчера двата най-влиятелни американски вестника Ню Йорк Таймс и Вашигтон поуст също споменават, че Вашингтон може да премести базите си от Германия в Полша. Сред потенциалните домакини на преместените американски войници се споменават и България и Румъния.

По БТА

Споделяне

Още от Свят