Полша се готви да съди съдии и прокурори от времето на комунистическия режим

Полският министър на правосъдието Збигнев Жобро

Управляващите в Полша искат да съдят седем съдии и прокурори от времето на комунистическия режим, вкарвали в затвора през 80-те години борци за демокрация. Това обяви днес полският министър на правосъдието Збигнев Жобро, който е и главен прокурор, предаде Асошиейтед прес.

По думите му трима съдии и четирима прокурори трябва да бъдат лишени от имунитет и да бъдат съдени за "съдебни престъпления", защото "незаконно са лишавали от свобода" протестиращи срещу военното положение и бившия режим. Жобро не посочи имената на набелязаните, като само каза, че двама от съдиите доскоро са заседавали във Върховния съд.

Искът за подвеждане под отговорност на бившите магистрати, който е изготвен от специалната прокуратура към Института за национална памет (ИНП), е бил изпратен в наказателни съдилища. Ръководителят на разследващото звено към института Анджей Позорски каза, че това е най-мащабното разследване за арестите от периода на военното положение.

По данни на ИНП най-малко десет човека са били вкарани незаконно в затвора през 1981-1982 г. Сред тях са двама гимназисти, заловени, че драскат по стените лозунги против властта. Присъдите са имали негативно отражение върху живота им, предаде АП.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?