Полша заплаши с вето върху бъдещата конституция на ЕС

Полският президент Александър Квашневски заплаши, че Полша ще наложи вето върху бъдещата конституция на Европейския съюз, ако правата на гласуване на страната бъдат намалени.

Пред телевизия Би Би Си Квашневски заяви, че ако положението остане такова, каквото е предвидено в проектоконституцията, и без шанс за компромис, Полша не може да го одобри.

Проектоконституцията ще бъде обсъждана на европейската среща на високо равнище в Брюксел в края на тази седмица и надеждите са да бъде приет окончателният ѝ текст, припомня БТА.

Имаме право да се борим за равновесие в Европейския съюз, заяви Квашневски. Полша, заедно с Испания, защитава твърдо позицията да получи почти толкова на брой гласове, колкото и големите страни в Съвета на министрите на ЕС. Това поведение дразни Париж и Берлин, но има неявната подкрепа на Лондон, отбелязва агенция Франс прес.

Проектоконституцията, изготвена под егидата на председателя на Конвента за бъдещето на Европа Валери Жискар д Естен, предвижда по-малка тежест при гласуването за Полша, което Варшава отхвърля.

Ден преди началото на срещата в Брюксел, застрашена от провал, германският външен министър Йошка Фишер призова държавните глави и премиерите на страните от ЕС за "европейски компромис". В края на седмицата в Брюксел няма да става въпрос за национални интереси, а за исторически отговор на предстоящото разширение на ЕС, каза Фишер.

Споделяне

Още от Свят