Полската коалиция се разпадна

Полската коалиция се разпадна

Лидерът на полската партия Самоотбрана Анджей Лепер обяви, че партийното ръководство е гласувало излизане от управляващата коалиция и изтеглянето на двама свои министри от правителството. Това решение е било взето с подкрепата на 61 гласа срещу 8 гласа, предадоха световните агенции.

Лепер обаче подчерта, че оставя на премиера Ярослав Качински сам да определи съдбата на двамата министри - на строителството и на труда и социалната политика.

"Коалицията бе разтрогната от премиера Ярослав Качински. Министрите ни се поставят на негово разположение и той може да ги уволни в понеделник, ако сметне за необходимо", каза Лепер.

Преди около месец Качински уволни Лепер от поста вицепремиер и министър на земеделието заради разследване за корупция. Това предизвика политическа криза и създава възможност за предсрочни избори в най-голямата бивша комунистическа страна в Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Според вестник Nasz Dziennik решението за предсрочните избори вече е взето и по данни на изданието на 22 август,на първото след парламентарната ваканция заседание Сеймът ще вземе решение за саморазпускане и новите избори ще се състоият на 30 септември
Споделяне

Още от Свят