Полски законопроект за медиите срещу телевизия, критикуваща властта

Полски законопроект за медиите срещу телевизия, критикуваща властта

Законопроект, който предвижда полски медии да не могат да бъдат притежавани от неевропейски собственици, предизвиква недоволство в Полша. Според критиците той е насочен срещу американската компания "Дискавъри", притежаваща телевизия ТVN, открито критична към дясното полско правителство, предаде Асошиейтед прес.

Законодателните промени, публикувани на сайта на полския парламент, бяха предложени от депутати от управляващата партия "Право и справедливост", която откакто дойде на власт през 2015 г., предприема стъпки за контролиране на медиите.

Критиците казват, че партията е превърнала държавната Полска телевизия в свой пропаганден рупор и иска да ограничи чуждата собственост в медиите. Новинарският канал TVN24, който разкрива предполагаеми нередности и скандали в управлението, отдавна дразни "Право и справедливост", отбелязва АП.

Подкрепяйки законодателното предложение, Йоахим Бруджински от управляващата партия заяви, че журналистите на TVN не са обективни и често вземат страната на противниците на правителството. Заместник-министърът на инфраструктурата Марчин Хорала настоя, че предлаганите промени не целят спиране на тази телевизия и намекна, че сегашният ѝ собственик може да продаде част от дяловете на европейски инвеститор.

Коалиционните партньори на "Право и справедливост" казват, че не са били предварително уведомени за предлаганите промени в закона за Националния съвет за радиофония и телевизия.

Компанията "Дискавъри", която купи TVN през 2018 г., чака от повече от година удължаване на лиценза на канала TVN24, изтичаш през септември. "Дискавъри" управлява TVN чрез "Полски телевизионен холдинг", регистриран в Нидерландия.

Предлаганите промени гласят, че лиценз за излъчване могат да получават и чужди физически и юридически лица, ако участието им в дружеството не надхвърля 49 процента.

Споделяне

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?