Полският военен министър не изключва нови терористични атаки в полската зона в Ирак

Във връзка с последните събития може да се очакват нови атаки срещу многонационалната дивизия в Ирак, която е под полско командване, каза днес полският министър на отбраната, цитиран от АФП и ПАП.

Пред журналисти Йежи Шмайджински заяви, че след последните терористични нападения в Кербала опасността за полските войници се е увеличила, макар че според него е преждевременно да се говори за трайна тенденция.

Не бива да се изключва възможността терористите да пренесат тежестта на акциите си в централно-южната и южната зона за стабилизиране на Ирак, тъй като терористичните групи, действащи в Ирак, все повече биват изтласквани от северната част на страната и от Багдад, обясни полският военен министър. Полша командва централно-южната зона, в която действа и българският батальон.

Според Шмайджински не бива да има колебания в настроенията на войниците от многонационалните сили, те винаги трябва да са еднакво съсредоточени и бдителни. В основата на сигурността е спазването на процедурите за разузнаване, планиране и изпълнение на задачите, подчерта министърът. Той изтъкна, че в много случаи е невъзможно да се противодейства на самоубийствените терористични нападения. Може да се ограничат последиците, може да се направи много като профилактика, но ако си имате работа с убеден терорист-самоубиец, много трудно е да елиминирате риска, свързан с извършването на такова нападение, заяви Шмайджински.

Той съобщи, че в следващия полски контингент в Ирак ще има повече "бойна сила" и повече войници, които ще работят за укрепване на военния потенциал на Ирак. По-малко ще са спомагателните и тиловите служби, защото от тях вече няма да има толкова голяма нужда.

Рано или късно ще хванем извършителите на атентатите в Кербала, каза полският военен министър.

Пред АФП говорителят на Генералния щаб на Полската войска Збигнев Гнатовски каза, че числеността на полските тилови части в Ирак ще бъда намалена с 200 души, а патрулиращите поделения ще бъдат подсилени с 200 войници, предаде БТА.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: