Полският военен министър: Разговори Русия - НАТО може да има след руското изтегляне от Украйна

Антони Мачеревич

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич заяви вчера, че Русия е "окупатор" в Украйна и НАТО може да обсъжда с нея само сроковете и условията на нейното "изтегляне", предаде Франс прес.

Министърът коментира съобщението, че следващото заседание на комисията НАТО-Русия може да се състои след срещата на върха на алианса във Варшава в петък и събота.

"Русия е окупатор, всеки ден невинни хора, цивилни, са убивани от руски войници, които са агресори", заяви Мачеревич по полската обществена телевизия. "Ние няма да обсъждаме с Русия каква ще бъде нашата отбрана. С Русия можем само да обсъждаме кога и как те ще се изтеглят от окупираните територии", изтъкна министърът.

"Международната общност не може да толерира това, а Полша не може да престане да говори за това, защото /Украйна/ е нашия най-близък съсед, който ни отделя от тази агресивна империя, която не престава да представлява опасност за нас", добави Мачеревич.

В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че очаква след срещата във Варшава да бъде насрочено ново заседание на Съвета НАТО-Русия. То ще бъде второто след събитията в Крим. Целта ни е да повишим прозрачността и предсказуемостта, и да предотвратим пораждането на излишно напрежение, поясни генералният секретар.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?