Полското правителство прави следваща крачка в подчиняването на съдебната система

Полското правителство прави следваща крачка в подчиняването на съдебната система

Полското правителство одобри законопроект, който ще даде на парламента по-голяма роля при назначаването на съдии. Националният съдебен съвет и омбудсманът заявиха, че това ще е нарушение на конституционния принцип за разделение на властите, предаде Ройтерс.

Въпреки призивите на съдии и правозащитници опозицията не успя досега да организира значим обществен протест срещу законопроекта, което показва отчаянието на поляците от една система, при която дори прости съдебни дела могат да се точат с години.

"Обществото има нужда да упражнява контрол върху всички власти", каза пред журналисти заместник-министърът на правосъдието Марчин Вархол. Съдилищата са част от едната от трите власти, а не върховна власт. Тя принадлежи на гражданите, на нацията, каза той.

Ако бъде одобрен от парламента и подписан от президента, законопроектът ще прекрати мандатите на настоящите членове на Националния съдебен съвет и ще даде на парламента право да избере 15 от 25-те му членове. Съветът има големи правомощия при номинирането на съдии. Членовете му сега се избират предимно от самите съдии и имат четиригодишен мандат.

След като спечели изборите през 2015 г., националистически настроената управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) постави прокуратурата и обществените медии под пряк правителствен контрол. Промени Конституционния съд, като прие закони, които усложняват блокирането от страна на съда на ново законодателство. Заради това ЕК упрекна полското правителство в подкопаване на принципа за баланс на властите при демокрацията. Варшава не приема тези обвинения.

Националният съдебен съвет заяви в декларация, че готвеният закон ще наруши конституцията и ще създаде "реална опасност за върховенството на закона, както и за човешките и гражданските права и свободи".

Лидерът на ПиС Ярослав Качински, който не заема правителствен пост, но е човекът, вземащ решенията в Полша, каза, че предлаганите промени са необходими, за да бъдат съдиите освободени от зависимостта си от "съдебния естаблишмънт", който може да влияе на кариерното им развитие и на подбора на съдии за гледане на дела.

Омбудсманът Адам Боднар призова поляците да подкрепят съдиите, които са против планираните промени. Според него тези промени целят подчиняване на висшия съдебен съвет на политиците.

Споделяне

Още от Европа