Поляците протестират срещу закон, който може да затвори критична медия

Поляците протестират срещу закон, който може да затвори критична медия

В много населени места в Полша във вторник имаше демонстрации в знак на протест срещу законопроект, смятан от мнозина за опит на управляващата партия да заглуши критична медия, притежавана от американска компания, предаде АП.

Формално законопроектът забранява на компании извън ЕС да притежават контролен пакет в полски медийни компании. На практика това ще принуди американската корпорация "Дискавъри" да продаде контролния си пакет в Ти Ви Ен (TVN) - мрежа от много канали, сред които новинарския Ти Ви Ен 24, който има вечерна емисия новини, гледана от милиони зрители.

Приемането на закона поставя под въпрос репутацията на Полша по отношение на свободата на медиите и като място за чуждестранни инвестиции. Законопроектът вече обтегна отношенията със САЩ, които са ключов съюзник на Полша.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви вчера, че законът не е насочен срещу някого, а само цели да защити полското общество. Той намекна, че чуждестранни организации се опитват да повлияят върху дебата в Полша за ваксинациите. "Чрез медиите други страни влияят на нашия социален живот", каза той на пресконференция.

В десетки малки и големи полски градове хора скандираха "Свобода на медиите!" в подкрепа на Ти Ви Ен. Пред сградата на парламента във Варшава Доналд Туск, лидер на опозиционната партия "Гражданска платформа", каза, че свободните медии са стълб на демокрацията и трябва да се бранят. Той обвини управляващите, че се опитват "да се върнат към комунистическия модел".

Миналата седмица двупартийна комисия в Конгреса на САЩ изрази своето нарастващо безпокойство от "настоящите атаки срещу свободната преса, независимото правосъдие и върховенството на закона в Полша", припомни АП.

Споделяне

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?