Помощите за пълнолетни хора с тежки увреждания може да се увеличат

Противопоставянето между двата лагера на хората с увреждания не стихва

Бисер Петков се опита да убеди майките на деца с увреждания да се върнат в групата, която обсъжда закона за хората с увреждания. Сн. БГНЕС

Опитите да се намери компромисно решение при промените в политиката относно хората с увреждания продължават. Продължава обаче и противопоставянето на двата основни лагера на засегнатите от евентуалните промени - майките на деца с увреждания и национално представените организации на такива хора.

В същото време социалното министерство има намерение да предложи увеличение на помощите, които получават пълнолетните хора с увреждания над 90%. Това трябва да стане с промяна на базата, с която се изчисляват сумите. Според социалния министър Бисер Петков обаче е нужно всички хора с увреждания да се обединят около идеите, за да минат те през правителството и парламента.

Напрежението между двата лагера на хората с увреждания се прояви отново във вторник, когато социалният министър Бисер Петков посети палатката до Народното събрание, в която протестират майки на деца с увреждания, станали известни с лозунга "Системата ни убива".

Той отиде при тях с предложение да се върнат в работната група, която подготвя новия закон за хората с увреждания. Майките напуснаха формата, недоволни от обсъжданите в него промени, които според тях не решават техните проблеми. Те настояват месечната лична помощ за хора с увреждания да се равнява на една и половина минимални заплати и да се получава от най-тежките случаи.

Промени

Социалният министър им обясни във вторник, че междувременно са настъпили промени в обсъжданите текстове. Сега разглеждания вариант предлагал подпомагането да става на базата на линията на бедност, а не да зависи от гарантирания минимален доход. В момента пълнолетните хора с увреждания получават няколко вида интеграционни добавки, които са процент от гарантирания минимален доход. В момента той е 75 лева на месец. От думите на министъра се разбра, че тези помощи ще зависят от линията на бедността, която за 2018 г. е 321 лева. Не стана ясно дали видът на помощите ще остане същия.

"Новите неща са свързани с финансова подкрепа, която да се структурира около линията на бедност, а не на гарантирания минимален доход, който сега е базата, на която се определя размерът. По наши разчети това са 14 833 пълнолетни с тежки увреждания над 90%, на които искаме да осигурим подкрепа, която да е аналогична на тази, която получават до навършването на пълнолетие", каза Петков. До навършване на пълнолетие за такива деца се получава месечна помощ от 930 лева.

По думите на Петков законопроектът дава възможност да се получава в две форми - като асистентска услуга, която трябва да се доразвие в законопроекта за социалните услуги, и като парична помощ в случаите, когато потребителят не желае или не може да му бъде осигурен личен асистент. От ведомството предлагат и промени по отношение на трудовата интеграция, които да стимулират работодателите да наемат хора с увреждания.

Опити за диалог

"Наближава крайният срок за законопроекта за хората с увреждания и трябва да продължим работата по него. Идеята е това, което излезе от работната група като проект, да има подкрепата на всички хора с увреждания, защото само по този начин може да сме оптимисти, че ще се движи бързо през Министерския съвет до Народното събрание. Трябва да се опитаме да подготвим този законопроект преди 1 октомври. Съжалявам, че майките на деца с увреждания се оттеглиха миналата седмица от работната група, защото те бяха катализатор на работата", заяви Петков, цитиран от БГНЕС. Той уточни, че майките са се оттеглили, след като са видели, че от законопроекта е бил изключен проектозаконът за личната помощ. Той подчерта, че това не е било съгласувано с него и пое ангажимент законовата рамка да реши проблемите на всички хора с увреждания.

Петков обясни, че следващото заседание на групата по закона е на 30 юли и покани майките да участват в него. За същата дата обаче е планиран техен национален протест. Те не отговориха еднозначно дали ще се върнат в работната група.

Противопоставяне

Обявиха обаче, че са недоволни от това, че в съседство с тяхната протестна палатка се е появила втора и тя е на друга организация на хора с увреждания - на Съюза на слепите. От национално представената организация се обявиха за реформи за всички хора с увреждания и нарекоха "аматьорски" внесения в парламента Закон за личната помощ, който беше изготвен с участието на майките на деца с увреждания.

Според майките на деца с увреждания съседите им ги провокират и имат разрешително да протестират всеки ден от 9 - 17 ч. до 5 август, но на друго място около Народното събрание. Според тях палатката на Съюза на слепите е незаконна, търсили помощ за това от полицията и Столична община, но нямало резултат.

От национално представителната организация заявиха, че ще спазят мястото си за протест. Те се обявиха за осъществяването на реформа, но са против законодателството, формирано и предложено от майките от "Системата ни убива".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?