Помощта за отопление се увеличава с 30 лв.

Помощта за отопление се увеличава с 30 лв.

Близо 500 лв. целева помощ за отопление през петте месеца на идната зима ще получат нуждаещите се, което е с 30 лв. спрямо миналата година. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство в сряда.

Миналата зима енергийната помощ бе вдигната с 22 на сто, сега ръстът е доста по-малък.

Увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 г. с 67 на сто няма да се отрази на правото на достъп до този вид помощ, информират от социалното министерство.

Заявления се подават до 31 октомври в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес на нуждаещия се. Може да се кандидатства и чрез ПИК или електронен подпис в Системата за сигурно електронно връчване, както и по пощата. Всеки желаещ да кандидатства може да получи необходимите документи за попълване на място в дирекциите или да ги изтегли от страницата на Агенцията за социално подпомагане.

При разглеждането на заявленията се взима предвид дали човекът е с увреждане, дали има деца и др. Средномесечният доход за последните шест месеца на кандидатите трябва да бъде по-нисък или равен на коефициент, базиран на възрастта и семейното им положение.

До момента заявления за получаването ѝ са подали 76 138 души. Първите одобрени заявления през юли 2020 г. ще бъдат изплатени след 15 август.

През предходния отоплителен сезон 2019-2020 г. са били издадени 252 616 заповеди за отпускане на целева помощ за отопление на хора и семейства.

Споделяне

Още от България