Помпейо защити силната дипломация на Тръмп

Помпейо защити силната дипломация на Тръмп

Новият американски държавен секретар Майкъл Помпейо защити силната дипломация като средство за решаване на проблемите по мирен начин, без да се произведе нито един изстрел, съобщи Франс прес.

Пред американски дипломати, събрали се в Държавния департамент във Вашингтон, Помпейо представи визията си за външната политика на САЩ пред многото настоящи предизвикателства.

"Преминаваме през бурни времена, има нужда от силно лидерство, от съществено значение е нашият екип да се противопостави на заплахите смело и силно", каза той.

"За щастие ние имаме един президент, който вярва също в една силна дипломация, която използва напълно инструментите на националната мощ, за да защити преди всичко всички интереси и витални ценности на САЩ", каза дипломат номер едно, който по времето, когато бе начело на ЦРУ, обещаваше по-брутален подход към Иран и Северна Корея.

Според държавния секретар подобна дипломация "увеличава шансовете за разрешаване на проблемите мирно, така че да не е нужно да се произвежда и един единствен изстрел".

Помпейо по-специално спомена за "огромното дипломатическо усилие за запазване на натиска върху Северна Корея", за да се преговаря с цел "успешно елиминиране на заплахата на арсенала на Ким Чен-ун".

"Имаме нужда от силни дипломатически усилия също и в Близкия изток, за да възпрем дестабилизиращото поведение на Иран в Сирия, в Йемен и из региона", каза Помпейо броени дни преди Тръмп да се произнесе за съдбата на иранската ядрена сделка.

"Аз съм сигурен, че нашият екип ще разработи стратегии и дипломатически процеси, които да разрешат кризите", заключи Помпейо.
       

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?