Поне 30 загинали при силно земетресение близо до иранската АЕЦ

Поне 30 загинали при силно земетресение близо до иранската АЕЦ

Най-малко 30 души загинаха, а над 800 бяха ранени при земетресение в Иран с магнитуд 6.3, чийто епицентър бил на 91 км югоизточно от Бушер, където се намира иранската АЕЦ. За това съобщи държавната иранска телевизия. Земетресението било усетено чак в Дубай, на отсрещната страна на Персийския залив.

Земетресението е регистрирано в 16.22 ч. местно време, а след това е имало десетки вторични трусове, най-силният от които с магнитуд 5.4.

Епицентърът на труса е бил на 89 км югоизточно от пристанищния град Бушер, на дълбочина 10 км, обяви Геофизическият институт на САЩ.

Според първоначалните данни жертвите са били само три, но постепенно започна да се съобщава за нарастващ брой, като държавната телевизия на Иран съобщи вечерта, че загиналите са 30. Иранският "Червен полумесец" изрази опасения, че и жертвите, и разрушенията могат да се окажат повече.

Най-пострадал е град Каки, чието население е около 10 хиляди души. Разрушени са също градовете Хормудж и Канган, в които живеят съответно 30 хиляди и над 20 хиляди човека. Представители на спасителните служби, които са влезли в района на бедствието, съобщават, че около град Хормудж напълно разрушени са две села, в които живеят около 3 хиляди човека.

Атомната електроцентрала в Бушер, която е изградена от руската компания "Атомстройекспорт", е останала невредима и работи при нормален режим, съобщи руското посолство в Техеран, цитирано от РИА Новости.

Това бе потвърдено и от губернатор на Бушер пред иранската държавна телевизия. Той каза, че при земетресението са пострадали 700 къщи, засегнати са 200 семейства.

Иран е единствената страна в света с ядрена електроцентрала, която не е подписала Конвенцията за ядрена безопасност, изработена след мащабната авария в Чернобилската АЕЦ през 1986 г. Представители на западни правителства и на ООН нееднократно са приканвали Техеран да се присъедини към тази конвенция,
припомня Ройтерс.

Сеизмичните тласъци са били усетени на площадката на АЕЦ "Бушер", но персоналът ѝ не е прекъснал рутинната си работа, радиационната обстановка е напълно в нормата, заяви за РИА Новости представител на "Атомстройекспорт".

Той припомни, че в началото на 2012 г. само на 64 км от централата е имало земетресение с магнитуд 5 което изобщо не било усетено на територията ѝ.

Земетресението в ранния следобед е било усетено и по отсрещния бряг на Персийския залив - в Катар и на остров Бахрейн, където се били евакуирани хората от административните сгради. Земетресението е било почувствано и във финансовия център Дубай.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?