Попа сменя облика си с нови пейки, чешма, настилки и осветление

Попа сменя облика си с нови пейки, чешма, настилки и осветление

Емблематичното за софиянци място около паметника на Патриарх Евтимий, познато на всички като Попа, ще претърпи пълна промяна след ремонт за близо 215 000 лева, съобщи в петък столичният заместник-кмет по екологията Мария Бояджийска. Пространството ще светне с нови настилки от гранит, пейки без облегалки, за да не се застояват пияници и наркомани, подменено осветление и нова чешма.

Средствата за ремонта са от бюджета на София, а работата започва следващия понеделник.

 

Спирката на тролеите и автобус 9 до Попа ще бъде леко изместена в посока НДК, така че да е извън обхвата на ремонтните работи и да се изключи възможността за инциденти. В рамките на 50 календарни дни проектът трябва да бъде завършен.

 

“Независимо че това е може би най-емблематичното място, то беше превърнато в едно място, което беше пълно с наркомани, алкохолици. Беше крайно време това място да се очисти”, каза архитект Станислав Константинов, автор на проекта. По думите му целият площад ще бъде от гранитни плочи. “Правим една чешма, която е изцяло от гранит, тя е център на композицията. Пейките са гранит без облегалки. Така че – не може дългосрочно да се заседява там, особено през нощите. Предвиждат се рампи за детски колички и за хора с увреждания. Има ефектно осветление на паметника, както и пълно преграждане за влизане на автомобили. Няма да има телефонни кабини, будки, които сега са незаконни”, обясни той.

 

Проектът беше подготвен през 2011 година, като беше съгласуван с Министерството на културата. Столична община избра след търг софийската фирма “Техно 04” да извърши ремонта на “Попа”. В обхвата на същата поръчка София е възложила на обединение “Южен парк 2012” ремонт на входа на Южния парк откъм ул. “Козяк”. В обединението влизат две фирми, собственост на “Елаците – Мед” на бизнесмена Цоло Вутов. Стойността на поръчката е малко над 157 хил. лева.

Споделяне

Още от България