Поптодорова не вижда големи шансове да обърнем позицията на САЩ за военната помощ

Посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова смята, че не са големи шансовете в американския парламент да мине поправката, изключваща България от действието на Закона за защита на американските военнослужещи, предаде БТА. С тях спряната вчера военна помощ от САЩ би могла да бъде възобновена.

Съединените щати прекратиха военната си помощ за за около 50 страни, сред тях България и още 5 държави, кандидати за членство в НАТО, защото не са подписали двустранни споразумения за освобождаване на американските граждани от преследване от Международния наказателен съд (МНС).

Според американския закон при това положение военната помощ се губи автоматично, ако няма специално решение на президента за обратното.

Формално още стои открита възможността за поправка в закона: двете външни комисии - в Камарата на представителите и в Сената, отложиха гледането ѝ след националния празник на САЩ - 4 юли, каза Поптодорова.

"Откровено казано, нямам високи очаквания - възможно е даже да не се стигне до гласуване на поправката, ако няма достатъчна подкрепа за това", прогнозира тя.

Само преди няколко дни, след завръщането си от САЩ, министърът на Финансите Милен Велчев, заяви доста уверено, че поправката в американския закон ще мине и България да бъде изключена от ограниченията. Днес той също изрази такава надежда и припомни, че е получил подкрепа за такова изключение от няколко конгресмени и сенатори.

Суспендирането на американската военна помощ се отнася най-вече до допълнителната сума от 10 милиона долара по програма FMF, поясни зам.-министърът на външните работи Любомир Иванов. Останалите средства по програмите IMET и FMF - общо около 25 милиона, са договорени и тяхното изпълнение ще продължи, поясни той.

Иванов каза, че спрените средства не са загубени. Помощта може да се суспендира до евентуални по-нататъшни действия.

Според посланик Поптодорова още не са изчерпани възможностите за подписване на двустранно споразумение със САЩ за МНС, стига да бъде намерена формула за това. В писмото на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл се отбелязвало, че при подписване на двустранно споразумение военната помощ от САЩ би била възобновена.

Откритият проблем е исканият от САЩ подход - пълно освобождаване на всички американски граждани, докато от ЕС искат с такъв имунитет да се ползват само американски военнослужещи и граждани, които изпълняват държавна мисия, обясни Поптодорова. Тя каза, че от българска страна е било предложено да се подпише споразумение за екстрадиция, но САЩ не го намират за достатъчно пълно.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?