Пореден опит за реформа в Селскостопанската академия

Пореден опит за реформа в Селскостопанската академия

Нов опит за реформиране на Селскостопанската академия предприема правителството на ГЕРБ, след като не успя да стори това в предишния мандат, а сходен провал претърпя и намерението на предходния кабинет на Сергей Станишев за преструктуриране на звеното, което е към земеделското министерство.

Поредната концепция за превръщането на Селскостопанска академия (ССА) "в полезен и достъпен за бизнеса интелектуален център на българското земеделие" бе представена от зам.-министъра на земеделието Георги Костов във вторник на форум "Науката и бизнесът – заедно за иновативно и устойчиво земеделие”. В него участваха представители на институтите към ССА, аграрните вузове, МОН, БАН, земеделски браншови организации, синдикати и представители на парламентарната комисия по земеделие.

По думите на Костов главната цел на промените е увеличаване на доверието между наука и бизнес в земеделието. ”Не се предвижда закриване на институти и съкращаване на учени, както и не се допуска продажба на земя и активи", заяви още той. Друга задача на реформата е да се привлекат в ССА младите и успешни учени , за да се развиват научно-приложни изследвания и иновативни устойчиви политики в агросектора.

Очакванията са академията да създаде широки публично-частни партньорства и научни центрове за разработки в областта на земеделието. Според работната група, подготвила промените, това би създало добра основа за по-висока мотивация на учените и реална възможност за увеличаване на приходите на институтите, респективно диференциран доход на учените в тях в зависимост от реалния научен принос, посочват от Министерството на земеделието и храните. Идеята е също така институтите от ССА да заработят повече по европейски програми и на принципа на проектното финансиране.

Предвижда се разделяне на финансовото и научното управление на академията, намаляване на административните разходи и увеличаване на капацитета и нивото на съветническите услуги в земеделието, заяви Георги Костов. Ще се запазят традициите, имуществото, знаковите имена на институти, сортове, породи, допълни той.

Председателят на ССА проф. Тотка Трифонова заяви, ме предложението за промяна е направено след анализ на силните и слаби страни на академията.

За разлика от предишните опити за реформа, които бяха посрещани на нож, сегашната идея е била подкрепена, а концепция е била коментирана от присъстващите като добре обмислена и приложима.

Започнатата сега обществена дискусия за реформите в Селскостопанската академия ще продължи до края на февруари 2016 г. В това време концепцията ще бъде представена на регионален и секторен принцип.

Бележки и становища по текстовете на концепцията могат да бъдат изпращани до 28 февруари на електронен адрес [email protected], заявяват от агроведомството

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес