Заради горския закон е сменен шефът на Селскостопанската академия

Георги Костов разкри лобиски поправки в полза на депутата Емил Димитров

Георги Костов

Две седмици след като председателят на Селскостопанската академия доц. Георги Костов разкритикува Закона за горите като лобистки и обслужващ интересите, не само на концесионерите на ски зоните, но и на собствениците на ловните стопанства, премиерът Бойко Борисов реши да го освободи от длъжност.

Официалният мотив за смяната е изтичане на мандата на доц. Георги Костов, който заемаше длъжността 4 години, е посочено в правителственото съобщение. Костов обаче оглави Селскостопанската академия в края на юли 2011 г. Той зае поста след като беше махнат като изпълнителен директор на Агенцията по горите след натиск на лобито на депутата от ГЕРБ и приятел на премиера Емил Димитров заради спорните концесии на ловните стопанства.

 

Засегнати интереси на ловните дружинки

 

Сега историята се повтаря отново след като преди две седмици Георги Костов даде интервю за Mediapool, в което разкри, че Законът за горите обслужва интересите както на ски инвеститорите, така и на концесионерите на ловните стопанства. От направените промени излиза, че вместо концесионерите да плащат на държавата, държавата ще им плаща за това, че им е дала изключителна държавна собственост.

 

“Има няколко текста, прокарани от Емил Димитров (депутат от ГЕРБ и зам.-шеф на парламентарната комисия по земеделие и гори – бел. ред.), единият от които го вкарва в сериозен конфликт на интереси. Той засяга промяна на Закона за лова (Димитров е концесионер на две от най-големите ловни стопанства в България - “Елен” край Етрополе и “Шерба” край Горен чифлик – бел. ред.). С параграф 49 от Закона за горите се променя чл. 37б от Закона за лова, който се отнася до парите от концесии на държавни дивечовъдни участъци. Според сега действащия регламент, тези средства отиват в държавните горски предприятия и се изразходват за подпомагане на дивечовъдни участъци, които не са отдадени на концесия – те са публични или пък с изтекла концесия. Според предложението на Димитров, парите ще отиват във всички държавни дивечовъдни участъци – т.е. дори и тези отдадени на концесия. Става въпрос за над 5 млн. годишно. Това е все едно хазяинът да връща парите за наем на наемателя. Емил Димитров е един от най-големите концесионери, а таксите, които плаща годишно, са около 600 хиляди”, каза Костов в интервюто от 20 юни.

 

Голям концесионер на дивечовъдни участъци е и друг приятел на премиера - Валентин Златев, който държи ловния участък "Правец -Брусен".

 

От блога на Костов става ясно, че оставката му е била подписана още във вторник. По непотвърдена информация смяната му е била замислена отдавна и за поста му са подготвяни кандидатури. Самият Костов е определян като “неудобен”.

 

При идването на власт на ГЕРБ Бойко Борисов назначи Георги Костов за заместник-министър на земеделието и храните и председател на Държавната агенция по горите. Неговият екип изготви новия Закон за горите, който беше приет на 8 март 2011 г. По думите на министър Мирослав Найденов заместникът му е успял да проведе ключови реформи в горския сектор. Малко след това обаче Костов беше махнат от Агенцията по горите, а след отстраняването на на Светла Бъчварова като шеф на Селскостопанската академия той отиде там уж до провеждането на конкурс.

 

Географ и историк поема Селскостопанската академия

 

Новият шеф на Селскостопанската академия е специалист по география и история. Това е проф. Петър Славейков, е посочено в правителственото съобщение.

 

Той е магистър по география на населението и селищата с втора специалност “История” от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През 2006 г. защитава магистратура по право във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

 

През 2007 г. получава научна степен професор по геодемография в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Ръководител е на катедра “Регионално развитие” в същото учебно заведение. Владее английски, руски и сърбохърватски езици, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес