Пореден протест на фермери и студенти

Пореден протест на фермери и студенти

Поредният граждански протест събра в сряда около 300 фермери и студенти пред сградата на парламента.

Млекопроизводителите твърдят че нито едно от 16-те им искания към държавата не е изпълнено, а намаляващата изкупна цена на тяхната суровина обрича много производители на фалит. Студентите пък са недоволни от несигурността в общежитията и станалите през последните месеци убийства на млади хора и настояват за справедливи присъди за убийците на Стоян Балтов, Найден Вучков и Радостина Евтимова.

Представители на протестиращите млекопроизводители бяха приети от зам.-председателя на парламента Любен Корнезов, с когото се разбраха Народното събрание

да бъде домакин на широко публично обсъждане на проблемите на техния бранш следващата седмица.

Въпреки това фермерите се заканиха в началото на април да излязат на пореден протест, но този път пред сградата на Държавен фонд "Земеделие", който, според тях, е отговорен за забавянето на изплащане на субсидиите за мляко. Млекопроизводителите са на мнение, че протестите трябва да продължат до изборите това лято, за да имат шанс да постигнат изпълнението на поне някои от исканията им.

Според Адриан Цаконски, председател на Националната асоциация на млекопроизводителите, управляващите са "присвоили" милиони левове, отделени за бранша.

"Дали са в каса, за да плащат с тях изборите, ние не знаем, но ще си търсим и ще си искаме тези пари", добави Цаконски.

Според него, ако не бъдат предприети спешни мерки за подпомагане на бранша, "след няколко години тези животни ще бъдат в зоологическите градини".

Сред исканията на млекопроизводителите са защитни изкупни цени на млякото от 1 лв. за литър, ускоряване на идентификационната система към Разплащателната агенция и субсидиране на произведено и продадено качествено сурово мляко, като субсидията за литър да не бъде по-малка от 200 лв. за тон краве- и 250 лв. за тон за овче и биволско сурово мляко. Те настояват още за спешни мерки за преодоляване на създалата се ситуация, при която преработватели отказват да изкупуват сурово мляко, както и за въвеждане на защитни мита при вноса на млечни продукти и суровини за млечната индустрия от страни извън Европейския съюз.

Ако трябва ще провалим изборите, дори с цената на свободата си, каза председателят на асоциацията на млекопроизводителите Адриян Цаконски и заяви, че опасността от арест и затвор не го притеснява. Животновъдите предупредиха, че ще продължат да протестират периодично до деня на изборите за европарламент.

Споделяне

Още от България